dag van de statistiek

Dag van de Statistiek: Belangrijke Statistieken uit uw ERP-systeem

Een nieuw ERP-systeem biedt waardevol inzicht. Maar welke statistieken zijn van belang? Welke Kritieke Prestatie-Indicatoren (KPI’s) wil je in je dashboard terugzien? En wat kun je met deze gegevens doen? Op de Dag van de Statistiek delen we graag de best practices van onze klanten

Dankzij de nieuwe Analytics-module in de SAP Business One Web Client hebben gebruikers van SAP Business One toegang tot meer inzichten dan ooit tevoren. Ook KCS Wholesale-gebruikers beschikken over waardevolle inzichten die voor de implementatie van het systeem niet beschikbaar waren.

Met name bedrijven die voorheen gegevens in verschillende losse softwaresystemen hadden staan, of bedrijven die veel gebruikmaakten van spreadsheets, zien nu – mogelijk voor het eerst – het grotere geheel. Hier zijn de top 6 inzichten:

  1. Doorlooptijd of omzetsnelheid: Hoe lang duurt het om iets te produceren en vervolgens te distribueren? Of anders gezegd, hoe lang duurt het voordat een bestelling wordt geleverd en betaald (order-to-cash)? Bedrijven realiseren zich vaak dat er ruimte is voor verbetering, maar waar doet de meeste vertraging zich voor? Je ERP-pakket verschaft duidelijkheid.
  2. Liquiditeit: Vooral groothandels moeten soms aanzienlijke investeringen doen voordat ze opbrengsten ontvangen. Kosten gaan immers voor opbrengsten. Een degelijk ERP-systeem biedt antwoord op de vraag: Wat is een verantwoorde investering?
  3. Voorraadbeheer: Het aanhouden van producten in voorraad voor te lange tijd is kostbaar, aangezien ruimte waardevol is en trage producten weinig of niets meer opleveren. Het balanceren tussen inkoop, voorraad en verkoop is cruciaal. Je ERP-pakket biedt inzicht en ondersteunt je bij het hanteren van de optimale voorraadniveaus.
  4. Klanttevredenheid: Hoe tevreden zijn je klanten? Waar komen de meeste klachten vandaan en waar is er ruimte voor verbetering? Hoe dringend zijn bepaalde klachten? En welke producten zijn vaak betrokken bij problemen? Je ERP-systeem helpt je bij het identificeren van verbetermogelijkheden op strategisch niveau binnen je dienstverlening.
  5. Marges: De brutomarge per product is vaak wel bekend in veel bedrijven. Maar er is meer dan alleen het verschil tussen inkoop- en verkoopprijs. Welke klanten leveren je eigenlijk de meeste winst op? Welke maanden zijn het meest winstgevend en welke regio’s of branches presteren goed? Je ERP-systeem voorziet je van aanzienlijk meer informatie dan voorheen beschikbaar was.
  6. Voorspellingen: Onze ERP-systemen geven op basis van historische data ook voorspelingen voor de nabije toekomst. Deze cijfers kunnen van grote waarde zijn, bijvoorbeeld als inkopers hun inkoopbeleid aanpassen op de verwachte vraag, of als de afdeling marketing inspeelt op verwachte trends in de markt.

Wil je optimaal profiteren van je nieuwe ERP-systeem? Laat onze consultants dan dashboards opzetten met de KPI’s waarmee je grip wilt krijgen. Profiteer van 30 jaar ervaring in jouw branche en laat je op weg helpen met de best practices die we in de loop der jaren hebben verzameld.

Neem gerust contact met ons op.

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense