predictive maintenance erp

Hoe ERP-software je helpt met predictive maintenance

Voorspellen wanneer en hoe vaak er onderhoud gepleegd moet worden om je bedrijf door te laten draaien. Dat is in één zin wat predictive maintenance is. Goede ERP-software kan je daarbij helpen. Hoe?

Een van de grootste uitdagingen voor de maakindustrie en meer specifiek de procesindustrie, is de efficiëntieslag die bij bedrijven gemaakt moet worden. Dankzij de goed draaiende economie is de vraag naar producten is groot en de concurrentie zit niet stil. Een ERP-systeem helpt om processen te versnellen en aan elkaar te verbinden.

Maar aan die digitalisering heb je niets als de automatisering (de machines zelf) het af laten weten. Uitval van een van de assets is voor veel fabrikanten een levensgroot risico dat te allen tijde voorkomen moet worden. Als machines of zelfs hele productielijnen stilvallen bedreigt dat alle andere onderdelen van je bedrijf.

Je hebt niets aan digitalisering als de automatisering (de machines zelf) het zo nu en dan af laten weten.

Big Data

Predictive maintenance is de oplossing. Onderhoud plegen om uitval in de toekomst te voorkomen. Alleen: wanneer en hoe vaak moet er onderhoud gepleegd worden? En wat mag dat totaal kosten? Wanneer is predictive maintenance kostenefficient?

Het antwoord op die vragen zit verborgen in alle data die je ERP-pakket voor je verzamelt en aan elkaar verbindt. Het gaat dan onder meer over de productiecijfers, de uren dat de machines gedraaid hebben, de contracten met onderhoudspartijen (contractmanagement), de opbrengst per machine en de kosten van nieuwe machines (inkoop).

Internet of Things

Als aanvulling daarop hebben steeds meer fabrikanten baat bij machines die zelf data verzamelen en doorsturen naar het ERP-systeem, middels het Internet of Things (IoT). In de procesindustrie ook wel bekend als Industrial Internet of Things, Industry 4.0 of Smart Industry. Deze slimme machines geven bijvoorbeeld zelf storingen door of geven zelf aan wanneer een onderdeel vervangen moet worden of aan een opknapbeurt toe is.

Kortom: predictive maintenance op zijn best is onderhoud dat voorspeld wordt door het combineren en interpreteren van diverse gegevens uit je ERP-systeem en vanuit het Internet of Things. De kunst is om de goede data te combineren en daaruit de juiste conclusies te trekken. Logres kan je adviseren in aanvullende plugins die je daarbij helpen.

Wilt u een ERP-systeem dat als mede basis kan dienen voor predictive maintenance? Wij kunnen u adviseren! Neem contact op met een van onze consultants.

Plan een adviesgesprek

 

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense