ProcessForce helpt fabrikanten de volgende stap te zetten

Om klanten in de procesindustrie goed te kunnen bedienen, is Logres al jaren partner van CompuTec. Dit Poolse softwarebedrijf ontwikkelde de belangrijke SAP Business One add-on ProcessForce. We spraken met Adam Lebkowski, Sales channel manager bij CompuTec.

CompuTec was ooit een ERP-leverancier, precies als Logres is, vertelt Adam. Het bedrijf had meerdere fabrikanten als klant en ontdekte dat de mogelijkheden voor fabrikanten in SAP Business One beperkt waren en dat ook andere ERP-pakketten deze niet in zich hadden.

In 2004 besloot CompuTec daarom een geïntegreerde add-on te bouwen voor SAP Business One, met enkele extra functionaliteiten voor fabrikanten. Deze add-on werd ProcessForce genoemd en voorzag in een enorme behoefte. Sindsdien groeide het bedrijf als kool. Anno 2021 wordt ProcessForce in 80 landen gebruikt op alle continenten. Meer dan 500 productiebedrijven gebruiken de software.

Anno 2021 wordt ProcessForce door meer dan 5000 gebruikers in 80 landen gebruikt.

Logisch en toegankelijk

Het geheim van ProcessForce is volgens Adam dat de software gemaakt is in nauwe samenwerking met de fabrikanten die de software gebruiken.

‘We wilden niet zo’n softwarebouwer zijn die vanaf afstand een oplossing bedenkt die in de praktijk niet blijkt te werken. De functionaliteiten die wij ingebouwd hebben zijn daarom afgestemd met fabrikanten uit diverse branches en sectoren en hebben zich ook in de praktijk bewezen.’

Een belangrijke voorwaarde voor CompuTec was om ProcessForce zo te bouwen dat de gebruiker de overgang van SAP Business One naar ProcessForce niet opmerkt, zegt Adam. ‘Er zijn wat knoppen bijgekomen die leiden naar overzichten die je voordien niet had. Maar qua interface ziet alles er exact hetzelfde uit en is het compleet geïntegreerd in SAP Business One. Kun je werken met SAP Business One, dan zal je geen enkel probleem ervaren met het werken in ProcessForce.’

Speciaal voor de procesindustrie

ProcessForce is vooral bedoeld voor ‘advanced manufacturers’, vertelt Adam. Fabrikanten die kant-en-klare producten maken met behulp van assemblage hebben in veel gevallen genoeg aan SAP Business One.

Echter: bij procesfabricage gaat het om producten die worden samengesteld met behulp van (chemische) ingrediënten, zoals in de chemische- farmaceutische- of voedselindustrie. ProcessForce maakt het voor deze fabrikanten makkelijker om digitaal grip te krijgen op deze processen.

Adam: ‘In de procesindustrie zijn kwaliteitscontrole en traceability een stuk ingewikkelder dan bij discrete fabricage. Daarnaast worden er door overheden steeds strengere regels opgesteld waaraan fabrikanten moeten voldoen. Veel Europese fabrikanten hebben te maken met ISO-certificeringen waaraan jaarlijkse audits zijn gekoppeld. De fabrikant moet zwart-op-wit kunnen aantonen dat hij binnen bepaalde marges blijft. ProcessForce helpt hem daarbij.’

ProcessForce maakt het fabrikanten gemakkelijk te voldoen aan de strenge eisen van ISO-certificering.

Aanvullende modules

ProcessForce werd al spoedig vergezeld van nieuwe aanvullende add-ons voor logistiek en warehousing: CompuTec PDC, CompuTec WMS en CompuTec Labels werden geboren. Programma’s die samen met ProcessForce gebruikt kunnen worden, maar ook stand-alone meerwaarde toevoegen aan SAP Business One.

Ook werkt CompuTec aan een (vernieuwde) module voor Material Requirements Planning: MRP 2.5. Adam: Deze module is nog beter dan zijn voorganger in staat om de planning te perfectioneren tot in de finesses. Daarmee kan verspilling voorkomen worden, wat zowel goed nieuws is voor de de portemonnee van de fabrikant, als voor het milieu. ‘Duurzaam produceren wordt wereldwijd steeds belangrijker. MRP 2.5 geeft fabrikanten de tool in handen om daarin een nieuwe stap te kunnen maken.’

De cirkel rond

Innovatie hoort bij de procesindustrie, vindt Adam. En dat geldt ook voor CompuTec. ‘Niet voor niets is onze ondertitel: inside SAP, outside the box. We willen graag vooroplopen en tijdig inhaken op ontwikkelingen die belangrijk zijn voor de industrie. Daarom hebben we een speciaal innovatielab waarin onze IT-specialisten functionaliteiten uitdenken die de fabrikant van de toekomst kunnen helpen.

In het innovatielab werken IT-specialisten van CompuTec elke dag aan de functionaliteiten van morgen.

‘We werken bijvoorbeeld aan een mobiele functionaliteit die met behulp van augmented reality relevante cijfers en overzichten kan projecteren op een Microsoft HoloLens (een VR-bril) wanneer je bepaalde machines en productiefaciliteiten scant. Daarmee brengen we in feite de manager van achter zijn bureau weer terug op de werkvloer met juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek. Zo is de cirkel weer rond.’

Tip: Vind je het leuk om te zien waar CompuTec aan werkt? Volg de ontwikkelingen op hun openbare Trello-board.

+ www.processforce.world

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense