Wat is Material Requirements Planning (MRP)?

Material Requirements Planning (in goed Nederlands: materiaalbehoefteplanning) is de naam die logistieke bedrijven en productiebedrijven gebruiken voor dat gedeelte van hun ERP-software die hen in staat stelt om de juiste materialen op de juiste tijd op de juiste plek te krijgen.

Goede MRP-software speelt niet alleen in op ontstane tekorten, maar heeft een zekere voorspellende waarde, die bedrijven in staat stelt om nog vóór het tekort ontstaat, de aanvoer van benodigde materialen geregeld te hebben.

MRP-I versus MRP-II

In de praktijk wordt MRP-software het meest gebruikt door assemblagebedrijven die een constante aanlevering van onderdelen nodig hebben om hun eindproduct samen te stellen. Hierbij wordt een stukslijst (“parts breakdown list”) gebruikt, waarin aangegeven staat uit welke componenten het product is samengesteld.

Behalve bovenstaande MRP-I software, bestaat er ook MRP-II software, waarin niet alleen de aanlevering van materialen geregeld wordt, maar ook de bemanning en de machines. Kortom: alles wat nodig is om een fabriek draaiende te houden.

MRP in SAP Business One en Unit4 Wholesale

In ERP systemen zoals SAP Business One en Unit4 Wholesale creëert de MRP een aanbeveling voor inkooporders en productieorders op basis van de actuele status van transacties in het systeem. Dankzij SAP HANA is SAP Business One zelfs in staat nog niet afgeronde transacties mee te nemen in de materiaalplanning.

Onze ERP-systemen plaatsen geen bestellingen automatisch, maar stellen ze in plaats daarvan voor. Deze orders kunnen vervolgens worden gecontroleerd en eventueel aangepast door inkoopprofessionals of productiemanagers.

Voor kleine en middelgrote bedrijven biedt deze manier van werken precies de juiste balans tussen automatisering en handmatige controle.

Voordelen van MRP-software

Wanneer u een productiefaciliteit draaiende wilt houden, komt daar een behoorlijk stuk planning bij kijken. MRP-software neemt u handmatige tellingen en controle uit handen. Maar er is meer dan dat…

  • Minder fouten. MRP-software vervangt informele, ad hoc productieplanning op basis van ‘gevoel’. Dankzij MRP-software bent u niet afhankelijk van 1 of 2 professionals, maar kunnen meer mensen een stuk planning op zich nemen, dankzij heldere informatie.
  • Minder voorraad is minder kosten. Dankzij MRP-software kunt u als groothandel, assemblagebedrijf of productiefaciliteit draaien op een minimaal aantal voorraadartikelen, terwijl u toch rekening houdt met schommelingen in de productie of klantbestellingen.
  • Door slimme planning en de voorspellende waarde van de software kunt u materialen vaker in bulk bestellen en profiteren van scherpere inkoopprijzen.
  • Automatisering zorgt ervoor dat u zich kunt focussen op strategisch inkoopbeleid, in plaats van op het dagelijkse voorraadbeheer.

Meer weten over de mogelijkheden van MRP-functionaliteiten voor uw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze ERP-specialisten.

Neem contact op