HSR Verpakkingen

De meeste bedrijven produceren of kopen producten in die vervolgens naar een of meerdere afnemers moeten. Zo niet bij HSR Verpakkingen: hier is de workflow precies andersom: HSR haalt vooral dingen op. Een uitdaging dus voor Logres. Hoe zorg je ervoor dat dit in een ERP-pakket past?

HSR Verpakkingen is een familiebedrijf dat lege industriële verpakkingen ophaalt, zoals kunststof en stalen vaten, jerrycans en IBC’s. IBC-containers zijn tanks waar vloeibare of semi-vaste stoffen in opgeslagen en vervoerd kunnen worden.

De industriële verpakkingen worden bij binnenkomst gecontroleerd, gewogen en beoordeeld. Is de verpakking herbruikbaar dan wordt hij gewassen en opnieuw ingezet in de markt. Industriële verpakkingen die niet meer bruikbaar zijn worden gerecycled tot granulaatkorrels. Alle vrachten worden nauwkeurig vastgelegd en gerapporteerd aan het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) van de overheid.

Grondig onderzoek

Flinke groei en schaalvergroting zorgden ervoor dat HSR enkele jaren geleden op zoek ging naar een bruikbaar ERP-pakket.

Laura Blom – Van Manen, projectleider, accountmanager en mede-eigenaar van HSR Pallets: ‘Een paar jaar geleden nog maar haalden we 10 vrachten per dag op. Nu zijn dat er gemakkelijk vier of vijf keer zoveel. Er komt dan een dag waarop je niet meer alles in Excel kan blijven doen. Dat komt ook door strenge administratieve regels van de overheid rondom afvalverwerking.’

HSR deed grondig onderzoek en vergeleek diverse pakketten, ERP-aanbieders en bezocht ook concurrenten en andere afvalverwerkers om te zien welke softwarepakketten zij gebruikten. De keuze viel uiteindelijk op SAP Business One en Logres als implementatiepartner.

Laura: ‘De demo was al zo goed uitgewerkt door Logres dat we er vertrouwen in kregen.’

Kritisch kijken

Laura: ‘We hadden van tevoren alle route’s en kanalen binnen het bedrijf op papier gezet en een wensenlijst opgesteld van welke onderdelen het pakket bevatten moest. Echter, tijdens het implementatietraject ontdekten we dat we soms beter op een andere manier te werk konden gaan.

Als je dan toch naar een volwaardig ERP-pakket overgaat is het verstandig om de eigen structuur eens kritisch te bekijken. Waarom lopen de lijnen zoals ze lopen en zou het niet efficiënter kunnen?

We werkten bijvoorbeeld niet met orders, terwijl dat in SAP Business One een belangrijke bouwsteen is. In overleg met onze medewerkers en de consultant van Logres hebben we er uiteindelijk voor gekozen om dat te veranderen.’

Wensenlijstje

Nu HSR eenmaal over is op het nieuwe pakket en er alweer een tijd gebruik van maakt, is het wensenlijstje voor Stap 2 alweer gevuld.

Laura ‘Qua mogelijkheden van het pakket zitten we misschien nog maar op 60%, schat ik. Er is nog veel meer mogelijk, maar we zijn al super blij met wat we nu bereikt hebben. We hebben echt gefocussed op tijdbesparing en het weghalen van dubbel werk. Dat is goed gelukt en daar zijn we heel blij mee.’

Voor de komende periode zal samen met Logres gekeken worden naar het doorvoeren van verdere optimalisaties.

Betrokken

De samenwerking met Logres is Laura uitstekend bevallen. ‘Ik was heel blij met de consultant die we kregen. Dat was echt iemand die zich vastbeet in onze casus en dat was precies wat we nodig hadden.

Ik heb Logres ervaren als een betrokken partner en laagdrempelig te bereiken. Ik vind het ook prettig dat het bedrijf bij ons in de buurt zit, maar dat is misschien vooral gevoelsmatig.’

Toekomst

Met de overstap naar SAP Business One is voor HSR een belangrijke hobbel genomen.

Laura: ‘De afvalverwerking is een behoorlijk ingewikkelde branche, waarin heel veel administratie en papierwerk gedaan moet worden. Afval wordt steeds vaker gezien als grondstof. Dat zorgt ervoor dat afvalverwerkers anders moeten gaan werken en ook dat de wetgeving en milieu-eisen daarop aangepast worden.

Maar wat er ook gebeurt: met SAP Business One kunnen we gemakkelijk meebewegen. Wij zijn er klaar voor!’

www.hsrgroep.nl

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense