Palital

Door een afsplitsing van de Duitse partner moest Palital – producent van toevoegingen aan diervoerders – in korte tijd overstappen van ERP-pakket. SAP Business One met Procesforce bleek het ideale systeem voor dit bedrijf. Administrateur Merijn Zwagemaker vertelt.

‘‘Palital produceert “groene” toevoegingen aan diervoerders. Additieven waarmee het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar in diervoeding wordt vervangen en additieven als vervanger van soja, waarmee de teelt daarvan wordt gedempt.

De producten van Palital dragen bij aan betere voedselveiligheid en leveren voordelen voor de natuur op. Daarnaast levert het bedrijf ook geur- en smaakstoffen voor de diervoeding. Gezonde (dier)voeding wordt steeds belangrijker en daardoor is Palital actief op enkele snelgroeiende markten in de hele wereld.

Toen ik bij Palital kwam werken was mijn eerste en belangrijkste taak het in kaart brengen de processen die er in ons bedrijf allemaal lopen. Dat was direct een grote opdracht, want ik moest me in korte tijd alles eigen maken. Er gebeurt een hoop bij ons en veel processen zijn complex.

Vergelijken

Toen ik er zeker van was dat alles in kaart gebracht was, gingen we op zoek naar een nieuw ERP-systeem. Na het vergelijken van verschillende systemen kwam SAP Business One met Logres als implementatiepartner als beste uit de bus.

Wat opviel bij de demo is dat Logres goed kon inschatten hoe onze business in elkaar zat en ook oplossingen kon bieden voor de digitalisering van complexe processen in ons bedrijf. De klik was er meteen!

De totale implementatie van SAP Business One en Procesforce duurde slechts zeven maanden. Een record, zou je kunnen zeggen. Maar zoiets kun je alleen realiseren als je heel goed weet wat je wilt en ook wat je niet wilt. We hebben ons strak aan de afgesproken scope gehouden en ons niet laten verleiden door de vele mogelijkheden van het pakket.

Uitdagingen

Tijdens het implementatietraject liepen we tegen diverse uitdagingen aan. Een voorbeeld hiervan was het inrichten van de functie voor het bijhouden van vloeistoffen in een tank.

Je moet je voorstellen dat inhoud A niet helemaal opgaat en dan wordt inhoud B erbij geschonken. Die twee gaan natuurlijk mengen en dan krijg je inhoud C. Zoiets is niet standaard in SAP Business One en dus moesten we een aparte oplossing hiervoor implementeren. Wat de beste oplossing was, vergde behoorlijk wat denkwerk. Gelukkig hebben we uiteindelijk een goede oplossing gevonden en die werkt nu prima voor ons.

Een andere uitdaging was dat we er gedurende het implementatietraject erachter kwamen dat het we graag onze operators ook met SAP Business One wilden laten werken. Hiervoor hebben we een extra module toegevoegd: de PDC module van Computec.

We moesten extra gas geven om dat allemaal op tijd te realiseren, maar achteraf ben ik wel blij dat we toch hiermee door zijn gegaan. Deze module bespaart ons nu veel tijd: elke kilo die uit ons productieproces rolt, staat nu twee minuten later in ons systeem.

Dat was voorheen wel anders. De operator schreef toen letterlijk een briefje dat eens per week in Excel gezet werd en eens per maand door onze operationsmanager in het centrale Duitse ERP-systeem toegevoegd werd. Gek dat die werkwijze nog maar anderhalf jaar geleden normaal was! Je kunt het je nu niet meer voorstellen…!

Wijzer

Sinds de ingebruikname van SAP Business One zijn we als bedrijf een stuk wijzer geworden. De grootste winst zit voor ons in het real-time overzicht van processen. We kunnen nauwkeuriger plannen, inkopen en produceren. Er is een gelijkmatigere verdeling van de administratieve werkzaamheden.

Bijkomend voordeel of nadeel – net hoe je het ziet – is dat we nu minder flexibel zijn en meer gestandaardiseerd werken.

We gebruiken het systeem nu anderhalf jaar. Alle wensen die we tijdens het implementatieproces buiten de scope gehouden hebben, komen nu langzaam maar zeker weer in beeld.

We zijn daarom met Logres hard aan het doorontwikkelen: we willen onder meer betere maatwerkrapportages uit het systeem krijgen en binnenkort gaan we ook kijken wat we rondom planning kunnen doen met SAP Business One.

Denken in oplossingen

Logres is een goede implementatiepartner. Zoek je een partij met brede kennis van zaken, dan ben je bij hen aan het goede adres. Van alle processen weten ze wel iets. Soms ontbreekt specifieke kennis, maar Logres heeft wel de connecties en de partners om dan door te kunnen schakelen. Ik ben bijvoorbeeld erg blij met de hostingpartij die ze me aangeraden hebben.

Wat ik verder waardeer aan Logres is de bereikbaarheid en de slagvaardigheid van de supportdesk. Bij Logres denken ze in oplossingen en met die positieve inslag is het goed samenwerken.

En als ik soms eens niet blij ben met een oplossing of een aanpak komen we daar samen uit – ook financieel.’

www.palital.nl

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense