Realtime ERP software versus de cijfers van vorige dag of maand: wat is het verschil?

De ERP-systemen waarmee Logres werkt tonen de gebruiker realtime cijfers en data. Maar waarom eigenlijk? Wat is nu werkelijk het verschil tussen realtime gegevens kunnen inzien ten opzichte van overzichten van de afgelopen dag of week?

Bedrijven die nog geen gebruik maken van ERP-software zijn voor overzicht vaak afhankelijk van de handmatige invoer van gegevens en het handmatig samenstellen van rapporten. Deze handelingen kosten tijd en daardoor worden managementbeslissingen eigenlijk nooit genomen op basis van actuele gegevens, maar altijd op gegevens van de maand ervoor.

Zelfs als je bedrijf al gebruik maakt van bepaalde softwareprogramma’s, dan zijn de gegevens die je bekijkt lang niet altijd actueel of realtime. Veel softwareprogramma’s draaien ’s nachts synchronisaties, waardoor de gegevens die je bekijkt eigenlijk altijd de gegevens van de dag ervoor zijn.

Flexibel inspelen op vraag- en aanbod.

Dat laatste is niet altijd erg: het wordt pas vervelend als je business erg dynamisch is of wanneer je de wens hebt om sneller en flexibeler in te kunnen spelen op vraag- en aanbod.

Een dag tijdsverschil kan tenslotte enorm zijn, als het gaat om het plaatsen van inkooporders waarmee je kunt voldoen aan een plotseling gestegen vraag naar een bepaald product. Ook als het gaat om bijvoorbeeld de productieplanning kan het belangrijk zijn om snel te kunnen anticiperen op vraag- en aanbod.

De grootste winst zit voor ons in het realtime overzicht van processen. We kunnen nauwkeuriger plannen, inkopen en produceren. Er is een gelijkmatigere verdeling van de administratieve werkzaamheden.

Merijn Zwagemakers
Palital
Bekijk volledige referentie

Hoe realtime is realtime eigenlijk?

Het woord realtime wordt regelmatig geclaimed door erp-software die in feite helemaal niet zo realtime is. Wellicht is er geen dag of week vertraging, maar toch kan er veel gebeuren in de tijd dat iemand een order plaatst en de betaling ervan afrondt.

Werkt uw systeem de data bij terwijl consumenten of erp-gebruikers bezig zijn? In SAP HANA is realtime ook werkelijk real-ime en dat maakt soms alle verschil van de wereld…

Voorraadbeheer

Een van de bekendste voorbeelden van het gemak van realtime data is misschien wel realtime voorraadbeheer. Zonder realtime data moet u een flinke marge inbouwen om ervoor te zorgen dat u niet méér orders binnenkrijgt dan uw voorraad groot is.

Echter: als uw voorraad realtime gecorrigeerd wordt door binnenkomende orders, bijvoorbeeld vanuit uw webshop, dan kunt u veel kleinere marges hanteren, waardoor producten niet staan weg te roesten in uw magazijn en alleen maar geld kosten.

“Voor SINNER is de realtime consignatievooraad een enorme stap voorwaarts. We kunnen nu altijd leveren wat mensen bestellen en komen nooit meer voor verrassingen te staan. Je zou eens moeten weten hoeveel ongemak, geregel en gedoe dat scheelt!”

Realtime data combineren met historische gegevens

De beste bedrijven zijn bedrijven die de flexibiliteit van realtime data combineren met historische inzichten. Alleen de combinatie van die twee geeft je bijvoorbeeld betrouwbare forecasts.

Zo’n forecast vertelt je bijvoorbeeld hoe snel de vraag naar bepaalde zomerproducten zal stijgen in het voorjaar, terwijl de realtime data ervoor zorgen dat deze forecast naar boven bijgesteld wordt wanneer het goede weer zorgt voor het lente-gevoel bij de consument.

Verschillen tussen de actuele (realtime) data en de forecast vertellen bovendien veel over hoe goed uw bedrijf het doet of tonen genadeloos aan waar de problemen zich voordoen. Tenslotte kunnen erp-systemen die realtime data verwerken ook waarschuwingen sturen als er zaken niet goed gaan of als bepaalde bedrijfsprocessen spaak lopen.

Concurrentiepositie

Wat uw business ook is: voor vrijwel alle bedrijven geldt dat de huidige tijd vraagt om flexibiliteit en schaalbaarheid. Bent u niet in staat om tijdig te reageren op gewijzigde omstandigheden, dan legt u het al snel af tegen concurrenten.

Door de huidige corona-pandemie is de handel voor veel bedrijven veel minder voorspelbaar dan voorheen. Aankopen vinden steeds meer online plaats. Consumenten zijn ook steeds minder merkentrouw en gewend aan de gemakken van grote webshops die alles automatiseren. Kortom: alle reden om nu de volgende stap te zetten en gebruik te gaan maken van de kracht van realtime data.

Merk je regelmatig dat je achter de feiten aanloopt? Verlies je snelheid, marktaandeel of heb je de wens of beter te kunnen anticiperen? Kom dan eens praten over de mogelijkheden van realtime erp-software. Wij helpen je graag vooruit!

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense