Vesta Chemicals

vesta chemicals logoAls de business ineens sterk aantrekt: ben je er dan klaar voor? Vesta Chemicals realiseerde een groei van 66% in het afgelopen jaar. De implementatie van SAP Business One in 2019 kwam precies op het goede moment.  ‘Zonder SAP was het veel lastiger geworden om aan de sterk gestegen vraag te kunnen voldoen…’

 Harry Kleinsmit is Financial Manager en mede-eigenaar van Vesta Chemicals. Het bedrijf levert zogenaamde “specialty chemicals” aan de chemische industrie en dan vooral katalysatoren die ervoor zorgen dat chemische reactie sneller verlopen.

De klanten van Vesta maken bijvoorbeeld harsen voor poedercoatings en diverse kunststoffen. De chemicaliën die Vesta inkoopt, komen onder meer uit China, Korea, India en Letland, terwijl de afzetmarkt meer dan veertig landen beslaat op diverse continenten.

Harry: ‘Ik noem ons wel eens een mini-multinational. Met een relatief klein team lopen wij tegen dezelfde uitdagingen aan als de bekende multinationals.

Overtuigend

Tot 2019 werkte Vesta met een ERP-pakket dat eigenlijk niet ingericht was voor chemische bedrijven. Voor veel wensen van Vesta moest maatwerk ingebouwd worden en dat waren tijdrovende en ook dure trajecten.

Mede door de groei van de laatste jaren was die situatie op termijn onhoudbaar geworden. Vandaar dat Vesta op zoek ging naar een ERP-pakket met meer flexibiliteit. Die vonden ze in SAP Business One.

Vesta zocht een ERP-pakket met meer flexibiliteit. Die vonden ze in SAP Business One.

Harry: ‘Eigenlijk hadden we SAP Business One in een eerder stadium al een beetje afgeschreven, omdat een concurrent van Logres een slechte presentatie van het pakket had gegeven bij ons. We dachten dus dat SAP Business One niet aan onze wensen zou kunnen voldoen.

Toen we echter met Logres in contact kwamen kregen we een heldere uiteenzetting van de mogelijkheden, waaruit bleek dat Logres onze branche goed kent en goed in kon schatten wat we als bedrijf nodig hadden. Dat was zeer overtuigend.’

Flexibel

De implementatie van SAP Business One nam ongeveer een jaar tijd in beslag. Dat klinkt misschien lang, maar Harry vertelt dat het vorige traject ruim 2,5 jaar in beslag nam.

‘Het is niet zozeer dat alles wat wij willen standaard al in SAP Business One aanwezig is, maar er zijn zeer veel add-ons op de markt die aanvullende functionaliteiten bieden. Zodoende was het mogelijk in korte tijd extra functionaliteiten toe te voegen die een oplossing boden voor allerhande specifieke wensen en eisen die wij aan een ERP-pakket hebben.’

De aanvullende mogelijkheden voor SAP Business One zijn dus onbeperkt, maar Harry waarschuwt dat dit ook een risico kan zijn. ‘Je kunt het heel ingewikkeld maken als je wilt en daardoor het implementatieproces enorm vertragen. Goede consultancy is dus van onschatbare waarde: je hebt iemand nodig die je er doorheen loodst.’

Goede consultancy is van onschatbare waarde: je hebt iemand nodig die je er doorheen loodst.

Inzicht is alles

Voor Vesta werden onder meer een module gerealiseerd waarmee de ingekochte Amerikaanse Dollars gekoppeld worden aan de bestellingen en klantorders zodat er geen koersverschillen ontstaan.Daarnaast kwam er een module waarmee Vesta de REACH administratie rondom de invoer van chemicaliën eenvoudig kan bijhouden.

Voor Vesta is ook de batch traceability  in SAP Business One aanzienlijk beter dan in het oude pakket. Hierdoor kan snel en eenvoudig vastgesteld worden welke klanten goederen uit een bepaalde batch hebben ontvangen.

Harry: ‘Juist kleine stapjes kunnen het meest rendabel zijn. Tijdens de implementatie hebben we heel veel kleine overzichten gecreëerd die voor ons verschrikkelijk nuttig zijn. Ik zeg altijd: we zijn behalve een groothandel eigenlijk ook vooral een databedrijf. Inzicht is alles. Dat is misschien wel de grootste winst die SAP Business One ons gebracht heeft: inzicht!’

Juist kleine stapjes kunnen het meest rendabel zijn. Tijdens de implementatie hebben we heel veel kleine overzichten gecreëerd die voor ons verschrikkelijk nuttig zijn.

Samenwerking

Harry: ‘Wat ik waardeer in Logres is de samenwerking. Er zijn tijden geweest dat ik de consultant van Logres vaker sprak dan mijn eigen collega’s… Het is wel zo fijn als je dan kan schakelen met sympathieke mensen die bereid zijn met je mee te denken en doorzoeken tot ze antwoord kunnen geven op je vraag.

Robert Hoogesteger was iemand waarmee ik kon lezen en schrijven, maar ook bij de andere medewerkers van Logres ervaar ik veel positiviteit en een no-nonsense mentaliteit. De supportdesk bijvoorbeeld is altijd goed bereikbaar en hulpvaardig. Dat maakt het schakelen met Logres altijd een prettige ervaring.

Volgende stap

Als ondernemer en mede-eigenaar is Harry voortdurend bezig met de volgende stap voor het bedrijf. ‘Ik zie altijd nieuwe mogelijkheden. Het fijne aan SAP Business One, in combinatie met de consultancy van Logres is dat we in korte tijd ook veel van die ideeën in de praktijk kunnen realiseren. Je kunt query’s schrijven die data ontsluiten, zonder dat daar code voor geschreven hoeft te worden. Alles wat je erin stopt kan je er ook weer uithalen, zeg ik altijd maar.

Het fijne aan SAP Business One, in combinatie met de consultancy van Logres is dat we in korte tijd veel nieuwe ideeën in de praktijk kunnen realiseren.

Onlangs had ik dringend behoefte aan verbeterd inzicht in onze cashflow. Ik belde Robert en binnen een dagje hadden we een overzicht gecreëerd dat mij antwoord gaf op mijn vragen. Dat is toch prachtig?’

www.vestachem.nl

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense