Welk ERP pakket is ideaal voor de verpakkingsindustrie?

Bent u werkzaam in de verpakkingsindustrie en op zoek naar een ERP pakket dat past bij uw wensen? Logres Business Solutions adviseert u graag! Onze consultants hebben jarenlange ervaring in uw branche en kennen de uitdagingen waar u mee te maken heeft in de verpakkingswereld.

Bedrijven in de emballage leveren bijna uitsluitend maatwerk. Een ERP pakket voor de verpakkingsindustrie moet dus enorm flexibel zijn en om kunnen gaan met duizend-en-een opties en varianten. Het is van belang dat uw ERP pakket specifieke kenmerken kan koppelen aan klantspecifieke (customized) verpakkingen, zoals diverse soorten bedrukkingen, sluitingen, hengsels etc.

Plan een adviesgesprek

Eerst op proef

De emballage-branche werkt als geen andere branche ook met proefdrukken en samples. Deze moeten met de klant worden afgestemd voordat de order uitgevoerd kan worden. In uw ERP-pakket moet u uw workflow hierop kunnen afstemmen.

Per order wilt u de uitstaande proefdrukken kunnen inzien en de actuele status daarvan kunnen bekijken. Een order mag niet bijvoorbeeld doorgevoerd worden zonder toestemming van de klant. Daarmee voorkomt u dat u met voorraad te blijven zitten die klantspecifiek is.

Handig is ook een totaaloverzicht van het aantal uitstaande proefdrukken over alle klantorders heen. Als u dan inzoomt op orderniveau moeten de details ervan zichtbaar worden, net als de datum waarop de proefdruk verzonden is naar de klant.

 Inzicht in het aantal openstaande proefdrukken over alle klantorders heen.

Gekoppelde producten

Soms levert u zowel individuele productverpakkingen, als verpakkingen voor een groep losse producten samen. Deze verpakkingen zijn verschillend van vorm, maar kunnen overeenkomstige kenmerken hebben waardoor het van belang is om ze aan elkaar te linken.

Daarnaast worden grotere verpakkingen geleverd per bepaalde eenheid kleine verpakkingen. Uw ERP-systeem moet de relatie tussen beide producten op de juiste manier interpreteren en hiermee rekening houden in verkoop, transport en productie.

Verkoopcontracten combineren

Een andere functionaliteit, die handig is voor de verpakkingsindustrie is de optie om verkoopcontracten te combineren met inkoopcontracten.

Daarbij hebt u de keuze: wilt u wijzigingen in de order toestaan? Mogen uw klanten meer of minder exemplaren bestellen en zo ja, tot welke datum mogen zij wijzigingen doorgeven? U kunt bovendien ook invoeren hoeveel procent van de originele order gewijzigd mag worden met meer- of minder leveringen.

Private label verpakkingen

Sommige van uw klanten hebben wellicht en private label product: u produceert dit product en het wordt verkocht onder naam van uw klant. Uw ERP-pakket moet uw salesafdeling hier assisteren: welke producten mogen niet verkocht of geoffreerd worden aan andere klanten?

Als u white label produceert mogen bepaalde producten niet aan andere klanten verkocht worden. Uw ERP systeem blokkeert dit voor u. 

Eenmalige of meermalige emballage

In de verpakkingsindustrie wordt verschil gemaakt tussen eenmalige of meermalige emballage. Voor de productie van eenmalige emballage is het van belang dat in uw erp systeem alle benodigde informatie staat over milieu- eisen en het weggooien (afvalverwerking) van uw product.

Produceert of distribueert u meermalige emballage, dan hebt u waarschijnlijk te maken met statiegeld, retourneren, schoonmaken en een bepaald percentage dat u jaarlijks af moet schrijven aan verdwenen verpakkingen of verpakkingen die kapot zijn gegaan.

Uw ERP-systeem moet met al deze variabelen om weten te gaan en u telkens real-time inzicht geven in de huidige stand van zaken en het emballagesaldo.

Een paar jaar geleden nog maar haalden we 10 vrachten per dag op. Nu zijn dat er gemakkelijk vier of vijf keer zoveel. Er komt dan een dag waarop je niet meer alles in Excel kan blijven doen...

Laura Blom - Van Manen
HSR Verpakkingen
Bekijk volledige referentie

Partij administratie

Tenslotte heeft u te maken met de zogenaamde partij administratie. Bij grote aantallen wordt de kostprijs relatief lager en kunt u een scherpere prijs rekenen of doorberekenen.

Daarnaast kunt u deze functionaliteit overigens ook goed gebruiken voor traceability.

Plan een adviesgesprek

of stel een vraag

Mijn vraag / informatiebehoefte is…

  • Vul hier de eerste twee letters in van onze bedrijfsnaam.

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense