De Brexit is een feit! Wat verandert er in KCS Wholesale?

Vanaf 1 januari 2021 hoort Groot-Brittanië niet meer bij de Europese Unie en hanteert eigen belastingregels en -tarieven. Als jij goederen levert aan klanten in het Verenigd Koninkrijk krijg je uiteraard met een gewijzigde situatie te maken. Wat verandert er en wat moet je aanpassen in KCS Wholesale?

De belangrijkste wijziging is het BTW-percentage wat voor leveringen van en naar landen buiten de EU anders is dan voor leveringen naar EU-lidstaten. Nu Groot-Brittanië geen EU-lidstaat meer is, wordt een ander BTW-tarief gehanteerd.

Concreet betekent dit dat je de BTW-code moet wijzigen in KCS Wholesale. Voor Britse crediteuren moet dit 00000004 worden in plaats van 00000003. En voor Britse debiteuren wordt het 00000008 in plaats van 00000007.

Hoe je deze scenario’s aanpast staat in het document wat Kerridge Commercial Systems, de leverancier van KCS Wholesale hierover heeft verstuurd.

Openstaande orders en crediteringen

Heb je openstaande orders uitstaan bij klanten uit het Verenigd Koninkrijk? Dan hanteer je vanaf 1 januari voor betalingen het nieuwe BTW-tarief.

Is de order echter als voor een deel betaald, dan moet je het oude BTW-tarief blijven hanteren. Ook bij creditnota’s hanteer je het oorspronkelijke BTW-tarief.

BTW-aangifte

Heb je Groot-Brittanie niet langer aangevinkt staan als EU-lidstaat? En heb je het BTW-scenario aangepast? Dan gaat de BTW-aangifte automatisch goed.

Mocht je desondanks orders tegenkomen met een verkeerd BTW-scenario, dan staat in het document beschreven hoe je die wijzigen kunt.

Intrastat-aangifte

Deze aangifte betreft alle facturen van en naar landen buiten de EU. Let op! Voor 2021 gaat deze aangifte goed, maar als je nog een Intrastat-aangifte moet doen over 2020, dan moet je – speciaal hiervoor – nog even tijdelijk het vinkje bij het Verenigd Koninkrijk als EU-lidstaat weer aanzetten. En daarna snel weer uitzetten natuurlijk!

Download het document met stap-voor-stap instructies:

Download

P.S. Op zoek naar de wijzigingen in SAP Business One? Dit filmpje vertelt je er meer over: filmpje

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense