erp procesindustrie

Innoveren zonder goede ERP-software lukt niet

Je zou maar producent zijn in een land als Nederland… Natuurlijk: ons land is toonaangevend in een aantal sectoren, maar voor de meeste producenten geldt toch dat het hard werken is om niet links en rechts door de concurrentie ingehaald te worden. Innoveren is de oplossing: maar hoe?

Juist de producenten in de traditionele sectoren hebben het moeilijk. Met dank aan de globalisering staat de prijs van hun producten enorm onder druk.

In lagelonenlanden worden dezelfde dingen geproduceerd, maar dan voor een fractie van de prijs. En die producten zijn ook nog eens met één muisklik besteld door de afnemer. Hoe concurreer je daar tegenop?

Efficiënter of innovatiever

Eigenlijk zijn er op de lange duur maar twee oplossingen voor producenten: veel efficiënter gaan werken of door middel van innovatie producten gaan maken die vooruitstrevend zijn en uniek. Voor beide oplossingen is goede ERP-software echter de basis waarop er (verder) gebouwd kan worden:

 • Uit onderzoek blijkt dat de arbeidsproductiviteit in de afgelopen 12 jaar slechts 9 procent gestegen is. Dat komt doordat veel producenten zich meer concentreren op het automatiseren van het lopende band-proces, dan op het verder automatiseren van het digitale proces die uiteindelijk het totale productieproces omvat. Oude ERP-software is vaak de bottleneck hier.

  Producenten concentreren zich traditioneel vaak meer op het verder automatiseren van het lopende bandproces dan op het vernieuwen van hun bedrijfssoftware.

  Waar in moderne fabrieken alles geautomatiseerd is, zijn de mensen op kantoor alsnog bezig handmatig grondstoffen te het bestellen, handmatig orders in te voeren, transporten te regelen en facturen te versturen.

  Durf het totale productieproces eens op een tijdlijn te zetten, inclusief alle administratieve werkzaamheden er omheen. Wees eerlijk: waar gaat de meeste tijd verloren? En waar worden de meeste fouten gemaakt? Niet in de fabriek toch?

 • Voor innovatie geld iets vergelijkbaars. Als het gaat om innovatie, kijken producenten al snel naar hun producten en productieproces. Het innoveren daarvan ligt meer voor de hand dan het innoveren in bedrijfssoftware, lijkt het.

  Toch is het maar de vraag of dat terecht is. Wat levert aan het eind van de rit méér op? Soms helpt het om van achter naar voren te redeneren. Wat is het eindpunt: waar wil je als producent naar toe? En welke stappen zijn daarvoor dan nodig? Vroeg of laat kom je er op die manier achter dat je ERP-systeem key is.

  Het vernieuwen van je ERP-pakket kan een hele kluif zijn, maar als het gaat om de ROI kan geen enkele andere vernieuwing in je bedrijf er tegenop. Veel ERP-pakketten zijn tegenwoordig al in 12 maanden terugverdiend…

Handmatig werk versus creativiteit

Zelfs wanneer je als producent besluit tijd en ruimte te maken voor innovatie aan je producten of productieproces kun je niet om goede ERP-software heen. Eigenlijk is het heel simpel: innoveren vraagt om creativiteit: out-of-the-box denken. En juist de dagelijkse drukte van handmatige handelingen doodt die creativiteit.

Juist de dagelijkse drukte van handmatige handelingen doodt de creativiteit die nodig is voor innovatie.

Kijk maar om je heen: welke bedrijven vallen je op door innovatie en onstuimige groei? Dat zijn juist de bedrijven die tijdig geïnvesteerd hebben in ERP-software die niet langer beperkend is voor de vooruitgang.

Met andere woorden: wil je als bedrijf vooruit dat moeten je medewerkers uit de robotmodus en moet er ruimte komen om te dromen en te denken.

Wat doet een goed ERP-systeem voor je?

Achteruit redeneren is ook een goed idee als input voor je wensenlijstje als het gaat om een nieuw ERP-pakket. Waar wil je heen en wat moet je automatiseren om dat te bereiken?

Zet eens op een rij waar de vertraging nu optreedt en waar de meeste fouten worden gemaakt. Juist dat wil je weg-automatiseren. In je top vijf kom je naar alle waarschijnlijkheid een aantal van de volgende punten tegen:

 1. Je ERP-software is niet compatible met andere software die je gebruikt. Je moet handmatige exporteren en importeren om data van het ene in het andere systeem te stoppen.
 2. Orders, facturen, opdrachten, planning of wijzigingen daarin moeten gemaild worden naar de juiste persoon of zelfs soms letterlijk weggebracht.
 3. De telefoon rinkelt voortdurend: alle inkomende orders, leveringen, vragen en wijzigingen moeten telefonisch afgehandeld worden door een of meerdere van je medewerkers.
 4. De data die je gebruikt voor beslissingen en nieuw beleid is niet actueel, maar dateert van vorige week, vorige maand of zelfs van vorig jaar.
 5. Iemand binnen je organisatie maandelijks veel tijd kwijt met het op een rijtje zetten van businessdata in een rapportage.
 6. Er is regelmatig belangrijke informatie kwijt. Of misschien zijn er zelfs wel regelmatig materialen of producten kwijt. Niemand weet waar ze gebleven zijn.
 7. Er lekt ergens geld weg, maar niemand weet precies waar dat aan ligt.
 8. Er liggen regelmatig stapels producten te wachten op de volgende stap in het productieproces. Of je bent veel ruimte kwijt aan de opslag van producten die eigenlijk gewoon weer de deur uit moeten. Of je hebt regelmatig voorraadjes over die niet meer gebruikt worden.
 9. Je maakt gebruik van diverse softwaresystemen. Niemand op kantoor heeft verstand van allemaal. Vaak is de kennis van een softwaresysteem maar bij 1 persoon Als hij of zij ziek is kun je dit systeem niet gebruiken.
 10. Afwijkingen van de standaard en maatwerk zorgen voor grote problemen en vertraging in je productieproces. En dat terwijl maatwerk tegenwoordig meer regel lijkt te worden dan uitzondering…

Herken je de bovenstaande problemen? Dan is innovatie nog een lange weg te gaan. Een nieuw ERP-systeem kan deze en andere problemen echter in één keer wegnemen.

Klaar voor een goed gesprek over een ERP-pakket dat voor jou werkt, in plaats van een ERP-pakket dat je voortdurend moet voeden en onderhouden? Hulp nodig bij het op een rijtje zetten van de ‘vertraging-factoren’ in jouw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze ervaren consultants. Zij denken graag met je mee.

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense