ERP-systemen zijn duur
Inderdaad, ERP-systemen zijn prijzig. Je betaalt niet alleen maandelijkse kosten per gebruiker, maar (vooral) ook de implementatie en de consultancy die daarbij komt kijken. Ook zitten er natuurlijk kosten in de interne uren die gemaakt moeten worden om het systeem up-and-running te krijgen.
Maar laten we eens kijken wat ‘prijzig’ precies betekent in dit verband. Een grote investering kan inderdaad iets zijn waar je tegenop ziet als organisatie. Tegelijkertijd kan het zeer de moeite waard zijn als de baten maar hoog genoeg zijn. En: de kosten gaan voor de baten uit…
ROI en total-costs-of-ownership
Ook is het verstandig de prijs van een ERP-implementatie te delen door het aantal gebruikers ervan.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat de total-cost-of-ownership voor SaaS ERP-systemen wel degelijk zo laag is dat 75% van de bedrijven deze optie zou moeten overwegen.
Tenslotte is het de vraag of een ERP-systeem een bedrijf altijd winst moet opleveren in de vorm van euro’s, of dat een ERP-systeem soms gewoon een onvermijdelijke stap is voor de groei van je bedrijf.
Lees deze blog eens:
Niet overtuigd?
- Wat als je wist dat ERP je omloopsnelheid van de voorraad met 55% zou kunnen verbeteren en de operationele en leveringskosten met 22% zou kunnen verlagen? Bekijk dit onderzoek eens…
- Wat als je wist dat lang blijven twijfelen over een ERP-systeem ook veel geld kost? Bekijk dit onderzoek eens…
Alle argumenten
1. ERP-systemen zijn duur
Inderdaad, ERP-systemen zijn prijzig. Je betaalt niet alleen maandelijkse kosten per gebruiker, maar (vooral) ook de implementatie en de consultancy die daarbij komt kijken.
Ook zitten er natuurlijk kosten in de interne uren die gemaakt moeten worden om het systeem up-and-running te krijgen.
2. Een ERP implementatie is veel werk
Over een ERP implementatie moet je niet te lichtvaardig denken. Het traject duurt vaak enkele maanden tot wel een heel jaar.
Gedurende deze periode moeten uw medewerkers voortdurend input leveren, in de vorm van data en procesbeschrijvingen. Daarnaast moeten zij veel testen en overleggen. Kortom: veel werk!
3. Een ERP-systeem maakt dingen ingewikkelder
Jouw business draait lekker. Medewerkers weten wat ze moeten doen en doen het al jaren op dezelfde manier.
Waarom zou je dan een ERP-systeem integreren dat business processen verandert en veel aanpassingen van je medewerkers vraagt?
4. Mijn bedrijf is te klein voor een ERP-systeem
Bestaat je bedrijf maar uit weinig medewerkers? Gefeliciteerd! Dan is het implementeren van een ERP-systeem weinig werk en zijn de kosten ook niet zo hoog…
Stap over op een ERP-systeem om in één keer af te zijn van weinig flexibele Excel-documenten en slecht beveiligd dataverkeer. Of stap over om altijd real-time inzicht te hebben: waar je je ook bevindt.
5. Wij kunnen best zonder een ERP-systeem
Natuurlijk kan je zonder ERP-systeem! Maar niet zonder interne communicatie, toch? Niet zonder het delen van data en documenten. En ook niet zonder overzicht, inzicht en managementbeslissingen die ergens anders op gefundeerd zijn dan een onderbuikgevoel…