Wij kunnen best zonder een ERP-systeem

Natuurlijk kan je zonder ERP-systeem! Maar niet zonder interne communicatie, toch? Niet zonder het delen van data en documenten. En ook niet zonder overzicht, inzicht en managementbeslissingen die ergens anders op gefundeerd zijn dan een onderbuikgevoel…

Jouw medewerkers werken aan verschillende taken en projecten, maar wel allemaal met hetzelfde doel: jouw klant zo efficiënt en goed mogelijk helpen.

Natuurlijk kan je er dan voor kiezen om de samenwerking tussen afdelingen te faciliteren met Excel documenten, mails en interne overleggen. De vraag is alleen: waarom zou je?

Waarom zou je?

Maak je het jezelf niet heel ingewikkeld als je lang een ERP-systeem blijft vermijden? Want letterlijk alle interne processen verlopen soepeler als je die structureert met behulp van een ERP-systeem.

Het is de basis waar vanuit je werkt. Het archief waarin je alles terug kan vinden. Het is jouw manier om real-time inzicht te hebben in wat er gebeurt in je bedrijf. Waarom zou je die kans laten liggen?

‘Maak je het jezelf niet heel ingewikkeld als je lang een ERP-systeem blijft vermijden?’

Problemen voor zijn

Je hoeft geen problemen of vertragingen te ervaren voordat je overstapt op een ERP-pakket, toch? Als je slim bent, ben je die problemen juist vóór.

Kijk eens vijf jaar vooruit met je bedrijf. Waar wil je dan staan en welke stappen moet je dan nú zetten om zover te komen? Grote kans dat het digitaliseren van je bedrijfsprocessen een van die stappen is. Waarom zou je dan niet nu beginnen?

Voordelen

De voordelen van een tijdige ERP-implementatie zijn groot:

  • Slechts een kleine impact op je organisatie en business processen
  • Genoeg tijd van je medewerkers om dit goed te organiseren
  • Geen harde deadline, dus geen overhaaste beslissingen
  • Klanten die nu tevreden zijn blijven dat ook in de toekomst
  • Belemmeringen voor toekomstige groei worden weggenomen

Wist je dit?

  • Meer dan 62% van de bedrijven die een ERP-systeem in gebruik nemen rapporteren een groei in winstgevendheid en verlaagde kosten in de organisatie.
  • 28% van de bedrijven meldt deze groei al binnen 1 jaar.
  • De gemiddelde ROI voor een ERP-project (in de VS, 2023) is 52 procent. Dus elke geïnvesteerde dollar haalt een rendement van 1,52 dollar.
  • In vrijwel alle referentieverhalen op de website van Logres zegt het bedrijf al na een maand niet meer terug te willen naar de oude situatie – vóór de livegang. (bijvoorbeeld Spectro, Gelecon)
Niet overstappen

Alle argumenten

1. ERP-systemen zijn duur

Inderdaad, ERP-systemen zijn prijzig. Je betaalt niet alleen maandelijkse kosten per gebruiker, maar (vooral) ook de implementatie en de consultancy die daarbij komt kijken.

Ook zitten er natuurlijk kosten in de interne uren die gemaakt moeten worden om het systeem up-and-running te krijgen.

Lees verder

2. Een ERP implementatie is veel werk

Over een ERP implementatie moet je niet te lichtvaardig denken. Het traject duurt vaak enkele maanden tot wel een heel jaar.

Gedurende deze periode moeten uw medewerkers voortdurend input leveren, in de vorm van data en procesbeschrijvingen. Daarnaast moeten zij veel testen en overleggen. Kortom: veel werk!

Lees verder

3. Een ERP-systeem maakt dingen ingewikkelder

Jouw business draait lekker. Medewerkers weten wat ze moeten doen en doen het al jaren op dezelfde manier.

Waarom zou je dan een ERP-systeem integreren dat business processen verandert en veel aanpassingen van je medewerkers vraagt?

Lees verder

4. Mijn bedrijf is te klein voor een ERP-systeem

Bestaat je bedrijf maar uit weinig medewerkers? Gefeliciteerd! Dan is het implementeren van een ERP-systeem weinig werk en zijn de kosten ook niet zo hoog…

Stap over op een ERP-systeem om in één keer af te zijn van weinig flexibele Excel-documenten en slecht beveiligd dataverkeer. Of stap over om altijd real-time inzicht te hebben: waar je je ook bevindt.

Lees verder

5. Wij kunnen best zonder een ERP-systeem

Natuurlijk kan je zonder ERP-systeem! Maar niet zonder interne communicatie, toch? Niet zonder het delen van data en documenten. En ook niet zonder overzicht, inzicht en managementbeslissingen die ergens anders op gefundeerd zijn dan een onderbuikgevoel…

Lees verder