ROI op ERP-pakket

ERP en ROI: is je ERP systeem de investering waard?

Een ERP-systeem implementeer je om uiteindelijk rendement te behalen en je winst te vergroten. Maar: levert die investering eigenlijk wel op wat je ervan hoopte? Onderzoek wijst uit dat lang niet altijd het geval is…

Een nieuw ERP-systeem aanschaffen en implementeren en onderhouden is niet goedkoop, laten we daar maar direct eerlijk over zijn. Welke keus je ook maakt: de implementatie kost geld en ook flink veel tijd.

Vergelijk je de totale investering in euro’s met de winst die je maakt na de implementatie, dan blijkt dat 60-80% van de ERP implementaties in de wereld ‘mislukt’: de investering is groter dan de extra winst die gemaakt wordt.

Uit onderzoek blijkt dat veel ERP implementaties wereldwijd niet leiden tot winstgroei.

Toch zien we bij Logres wel degelijk dat bedrijven groeien en floreren na de implementatie. Hoe kan dat?

Wat is winst?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen waarom je een ERP-pakket wilt. Een ERP-pakket namelijk niet persé een manier om meer winst te maken en zelfs niet een manier om te bezuinigen op man-uren. Waar ligt de winst dan wel?

roi van erp investeringen

  1. Wat wij vaak zien is dat een ERP-pakket de voorwaarden schept om door te kunnen groeien als bedrijf. We zien bijvoorbeeld dat bedrijven groeien in omzet, zonder daarvoor extra mensen te hoeven aannemen. Door de toegenomen efficiëntie kunnen er meer bestellingen per dag afgehandeld worden en meer zendingen de deur uit.
  2. In de tweede plaats betekent de implementatie van een ERP-pakket vaak dat er in een klap meer overzicht en duidelijkheid komt voor alle werknemers en niet in de laatste plaats ook voor het management. Er is meer zicht op het hele proces en minder fragmentatie. De ‘eilandjescultuur’ wordt doorbroken: er wordt beter samengewerkt.

    Dat zorgt niet alleen voor een prettigere werksfeer, minder uitval en minder verloop, maar ook voor een grotere klanttevredenheid. Een van de eerste dingen die je vaak ziet na de implementatie van een ERP-systeem is een sterke terugloop in het aantal retouren, en het aantal klachten.

  3. Winst valt ook te behalen als je kijkt naar de ‘waste’. Door het implementeren van een ERP-pakket zie je vaak dat voorraadverschillen kleiner worden, dat er slimmer en efficiënter ingekocht wordt en dat kritieke processen minder snel stil komen te liggen.

    In de food-sector zien we dat minder producten de houdbaarheidsdatum (THT) passeren. En we zien dat er bij al onze klanten na de implementatie minder afval geproduceerd wordt.

  4. Alleen al de implementatie van een ERP-systeem betekent voor veel bedrijven dat het huidige proces nog eens tegen het licht gehouden wordt. Dingen die al jaren op dezelfde manier gaan worden nu ineens kritisch bekeken. Het implementeren van een ERP-pakket is vaak de aanleiding om verschillende bedrijfsprocessen anders in te richten.

    Onze consultancy gaat dan ook vaak verder dan alleen het implementeren van het ERP-pakket. Dat levert niet zelden winst op, maar in de ROI-berekening zie je dat niet terug omdat het ERP-pakket slechts de aanstichter was van nieuwe manieren van produceren of handelen.

  5. Een sterk onderschatte winstfactor is ook dat het management betere en scherpere beslissingen kan nemen, dankzij de nieuwe inzichten die opgedaan worden.Verstandige managementbeslissingen worden maar zelden toegeschreven aan een nieuw ERP-pakket, maar toch is het vaak het nieuwe inzicht wat de grondslag is voor nieuwe wegen die bewandeld worden, nieuwe markten die worden aangeboord en nieuwe bedrijfsprocessen die worden geïmplementeerd.

Draai het eens om

Het is logisch dat u wilt dat een ERP-implementatie u als MKB-ondernemer ook daadwerkelijk winst op gaat leveren. Maar draai het is om: zou u ervoor kunnen kiezen om géén ERP-pakket te laten implementeren? Is verdere groei van uw bedrijf mogelijk zonder processen te digitaliseren en automatiseren?

Kan uw bedrijf eigenlijk wel de volgende stap nemen zónder ERP-pakket?

Vaak is het antwoord op die vraag ‘nee’. Er komt een moment in elk bedrijf waarop een professionaliseringsslag gemaakt moet worden en de keuze gemaakt moet worden om digitaal te gaan werken. Al was het alleen maar om de concurrentie voor te blijven of omdat de klant dat van u vraagt.

Maar groeit de feitelijke winst ook?

Gelukkig: wij zien bij Logres vaak dat bedrijven ook echt meer winst gaan maken. Dat wij dat zien is ook logisch: wij gaan immers een partnership aan voor de lange termijn…

Ons doel is niet om een ERP-pakket af te leveren en dan zo snel mogelijk weer weg te zijn. Wij geloven in een voortdurende ontwikkeling van uw bedrijf en blijven daarbij graag betrokken. Zodoende zien wij in de praktijk wat uw nieuwe ERP-pakket voor uw bedrijf betekent en in hoeverre dat de dagelijkse gang van zaken veranderd.

We blijven u adviseren en gaan er van uit dat een ERP-implementatie in zekere zin een ongoing process is: wanneer u erin blijft investeren haalt u er op de lange termijn altijd het maximale uit.

 

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense