Een erp pakket kiezen: waar moet u op letten?

Een erp pakket kiezen is een belangrijke stap in uw bedrijf of organisatie. Immers de introductie van een nieuw erp pakket raakt de fundamenten van uw businessmodel. Of niet?

Niet zelden wordt over het kiezen van een erp pakket lang en zorgvuldig nagedacht. Dat is zeer terecht, want een erp pakket implementeren in uw organisatie kan een ingrijpende verandering zijn voor de dagelijkse gang van zaken. Bovendien wilt u dat uw investering rendabel is. De verwachte implementatietijd zorgt ervoor dat u niet graag de verkeerde keus maakt.

Koudwatervrees

Toch zien wij bij Logres ook dat de keuze voor een (nieuw) erp pakket soms lang vooruit geschoven wordt. Een zekere koudwatervrees is daarvan de oorzaak.

“Wat als het allemaal toch niet zo werkt als we willen?” “Wat als het erp pakket niet aansluit bij onze werkwijze?” “Wat als het erp pakket van onze keuze toch niet zo gebruiksvriendelijk blijkt te zijn als voorspeld?”

Logische vragen, die echter niet onbeantwoord hoeven te blijven. Onze adviseurs hebben vaker met het bijltje gehakt en kunnen veel van uw vragen vanuit hun eigen ervaring beantwoorden. Wij verzamelden zeven gouden tips bij het kiezen van uw erp pakket:

7 Gouden tips voor het kiezen van een erp pakket

  1. Breng goed in kaart wat uw erp pakket moet kunnen en doen. Een RFI (Request For Information) document is een manier om een snelle schifting te maken tussen geschikte en minder geschikte softwaresystemen. Dit hoeft u niet persé zelf te doen: Onze adviseurs kunnen u helpen met het opstellen van zo’n RFI.
  2. Kijk welke erp-pakketten gebruikt worden door bedrijven in uw branche. Loop – indien mogelijk – eens binnen bij een bevriend bedrijf en vraag of de medewerkers daar tevreden zijn en welke tips ze voor u hebben.
  3. Een ERP pakket zou uw bedrijfsprocessen eenvoudiger moeten maken, niet moeilijker. Moet u zich teveel aanpassen? Dan is het erp pakket blijkbaar niet in staat om aan deze verwachting te voldoen en dus geen goede keus voor u.
  4. ERP pakketten hebben vaak veel mogelijkheden. Maar kunt u deze keuzes ook beperken tot de opties waar u behoefte aan heeft? De implementatie van een erp pakket verloopt vaak veel sneller als de gebruikers straks niet verzanden in een woud van opties die in de praktijk niet gebruikt worden.
  5. Betrek alle medewerkers die belangrijk zijn bij het traject. Natuurlijk: u wilt niet dat het keuzetraject lang en stroperig wordt. Echter, het succes van de implementatie is vaak afhankelijk van de steun van uw mensen. Uw mensen op de werkvloer komen vaak met goede input, hebben de benodigde proceskennis en betrokkenheid zorgt voor draagvlak.
  6. Onderschat uw gezonde verstand niet. Eindeloze lijsten met pro’s en con’s zijn soms niet nodig wanneer u nuchter en kritisch twee of drie erp pakketten tegen elkaar afweegt.
  7. Daag ons uit om u een demo te geven aan de hand van een door u aangeleverde bedrijfscasus.

Een doorbraak nodig in de keuze van uw nieuwe erp pakket? Wij kunnen snel schakelen. Maak nu een afspraak met een Logres-adviseur.

Plan een afspraak

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense