Hoe kies je een ERP-systeem?
Ben u toe aan een (nieuw) ERP-systeem? Dan wilt u de goede keus maken. Maar: hoe zorgt u ervoor dat u kiest voor het ERP-systeem dat het best bij u past? Wij zetten voor u de logische stappen op een rijtje.
- Onderzoek eigen bedrijfsprocessen
Voor dat u concrete pakketten met elkaar gaat vergelijken is het verstandig om eerst eens in kaart te brengen hoe uw bedrijfsprocessen nu verlopen. Wat loopt er nu al prettig en wat kan er beter? Met welke toekomstplannen van uw bedrijf moet u rekening houden bij het kiezen voor een ERP-pakket? - Opstellen Programma van Eisen en Wensen (PVE)
Weet u hoe uw bedrijfsprocessen nu lopen, dan is het goed om een aantal eisen op een rij te zetten waaraan uw nieuwe ERP-pakket sowieso moet voldoen. Naast de harde eisen is er ook een rijtje nice-to-have’s. Oftwel: de wensen. Welke functionaliteiten zou u graag in uw ERP-systeem hebben, naast de functionaliteiten die u zonder meer nodig hebt? - Onderzoek leveranciers.
Welke ERP-pakketten zijn er op de markt? Met behulp van uw PVE kunt u vrij snel een voorselectie maken van ERP-pakketten die waarschijnlijk voldoen aan uw eisen en zoveel mogelijk van uw wensen in zich hebben.ERP-vergelijkingssites kunnen u hierbij een eindje op weg helpen, maar let op! Ook zogenaamde onafhankelijke vergelijkingssites ontvangen vaak sponsoring voor het geleverde advies. Ga dus nooit 100% op het advies af en vergelijk altijd ook zelf.
Hebt u een aantal leveranciers geselecteerd? Stuur hen dan de eisen- en wensenlijst uit uw PVE op en vraag hen om te onderzoeken of zij hieraan kunnen voldoen en u hiervan een schriftelijke rapportage te zenden. - Kennismakingsafspraak
Hoewel een rationele afweging belangrijk is, is er ook nog altijd zoiets als ‘de klik’. U kiest immers niet alleen voor een ERP-pakket maar ook voor een ERP-partner.Wanneer een ERP-leverancier kan voldoen aan de eisen die u opgesteld hebt is het nu het moment om gewoon eens vrijblijvend kennis te maken. Vaak is een afspraak al veelzeggend als het gaat om de partij waarmee u zaken wilt gaan doen.
- Opstellen businesscase of haalbaarheidsstudie
Als het goed is zijn er na stap 3 nog enkele ERP-pakketten in de race. U kunt dit aantal verkleinen door een businesscase op te stellen en die voor te leggen aan de shortlist van ERP-leveranciers. Beschrijf een primair en een secundair proces uit uw bedrijf en vraag hen u uit te leggen hoe dit in hun ERP-pakket eruit komt te zien. - Demonstratie / Proof of Concept
Aan de hand van de businesscase wordt door de potentiële leveranciers een demonstratie gegeven. Woon deze demonstratie bij met tenminste drie van uw medewerkers: de ERP projectleider (uzelf), iemand met een managementfunctie en een gebruiker die dagelijks te maken heeft met het primaire proces. - Principebesluit
Aan de hand van alle voorgaande stappen wordt door de stakeholders in uw organisatie een principebeslissing genomen over het pakket dat u wilt gaan implementeren.
Hulp nodig?
Logres is al sinds 1993 ERP-leverancier en kent het hierboven beschreven proces van haver tot gort. Als u een van onze pakketten overweegt, helpen wij u graag met om de juiste businesscase te selecteren voor een Proof-of-concept.
Ook kunnen wij het onderzoek van de eigen bedrijfsprocessen voor u uitvoeren. Dit noemen wij de Business Blueprint.
Nee is ook een antwoord
Bij Logres zijn we graag helder over waar we goed en niet goed in zijn. Als ERP-leverancier bedienen we vooral MKB groothandels, fabrikanten en servicebedrijven. Met andersoortige bedrijven hebben wij minder ervaring.
Doordat wij al jaren ERP-pakketen implementeren weten precies waar onze pakketten wél en niet toe in staat zijn. Kunnen wij niet aan uw PVE voldoen? Dan zeggen wij liever nee…