Is een standaard-erp systeem wel flexibel genoeg voor mijn bedrijf?

Een van de vragen die onze consultants regelmatig krijgen, is of standaard erp-paketten, zoals SAP Business One wel flexibel genoeg zijn. Kunt u niet beter een erp-pakket op maat laten bouwen? Wij geven u graag advies.

De vraag naar flexibiliteit komt vooral van bedrijven die een complexe interne structuur kennen. Het kan zijn dat er veel verschillende afdelingen zijn, of juist dat er een product gemaakt wordt dat veel verschillende stadia en afhandelingen kent. Het kan toch niet zo zijn dat een erp-pakket zoveel verschillende bedrijven “past”, terwijl die bedrijven totaal verschillend zijn?

Het kan toch niet zo zijn dat een erp-pakket zoveel verschillende bedrijven “past”, terwijl die bedrijven totaal verschillend zijn?

Soms krijgen wij de vraag ook andersom gesteld: “Mijn handel is niet zo ingewikkeld: dan heb ik toch geen erp pakket nodig met zoveel mogelijkheden? Maakt dat zaken niet onnodig complex?”

Niet standaard

Het antwoord is simpel: SAP Business One is niet standaard. Ja, de basis ervan is dat wel, maar de invulling van het pakket kan in hoge mate op maat geïmplementeerd worden. Juist doordat het pakket zo groot is, zijn er oneindig veel add-ons gebouwd die functionaliteiten en modules bevatten die u goed kunt gebruiken in uw bedrijf.

Zie SAP Business One als een maatwerkpakket – zo u wilt – maar dan een die veel minder kost dan een traditioneel erp-pakket op maat en veel sneller geïmplementeerd en geaccepteerd wordt in uw organisatie.

Niet nuttig

Niet alles wat SAP Business One te bieden heeft is nuttig voor uw bedrijf. Hebt u last van links en knoppen naar functionaliteiten die u nooit gebruiken zult? Geen probleem: wij kunnen die voor u verwijderen. We kunnen SAP Business One zo uitkleden dat u alleen die modules en functionaliteiten overhoudt die van belang zijn voor uw business.

Wat u wel nodig heeft, moet toegankelijk zijn en intuïtief gebruikt kunnen worden door uw medewerkers. Niemand zit te wachten op veel extra werk en ingewikkelde modules waarbij u voortdurend de handleiding open moet slaan. En zo is SAP Business One dus ook niet ingericht.

Uw eigen terminalogie

Wat enorm helpt, is dat de terminologie in SAP gemakkelijk aangepast kan worden.

  • Noemt u “orders” geen “orders” maar “klantbestellingen”? Geen probleem: dan hanteren we die term.
  • Wilt u enkele opvallende knoppen hebben naar veelgebruikte toepassingen? Wij bouwen ze in.
  • Wij kunnen tabellen en overzichten voor uw maken die u gewend bent om te gebruiken.
  • We kunnen validaties inbouwen die u de controle en de kwaliteit bieden die u wilt behouden of juist die controle u uit handen nemen en aan een ander overdragen.
  • We kunnen de look-and-feel aanpassen met widgets en grafieken die u in een oogopslag de meest relevante informatie geven. Vertel ons wat u nodig hebt en wij realiseren dat voor u in SAP Business One.

Gebruikers(groepen)

Een ander heikel punt zijn gebruikers en gebruikersgroepen. Hoe groter uw organisatie, hoe meer verschillende rollen er zijn. Niet iedereen mag tot in detail alle financiële gegevens inzien. Sommige persoonsgegevens vallen onder de AVG en mag u om die reden niet aan iedere werknemer tonen. Hoe het ook zij: wij kunnen het voor u inbouwen.

Het uitgangspunt van onze consultants is altijd dat SAP Business One zoveel mogelijk aansluiten moet bij de manier waarop u zakendoet. Dat betekent overigens niet dat we uw oude software nabouwen in SAP – zelfs al zou dat tot op zekere hoogte mogelijk zijn. We proberen u te laten zien welke mogelijkheden SAP heeft die van meerwaarde kunnen betekenen voor uw business.

Het uitgangspunt van onze consultants is altijd dat SAP Business One zoveel mogelijk aansluiten moet bij de manier waarop u zakendoet.

Ziet u die meerwaarde niet? Geen probleem: dan laten we die module weg. Is uw organisatie hier later wel aan toe, dan is het voordeel van SAP Business One dat u deze functionaliteiten alsnog gemakkelijk toe kunt voegen.

Advies

Maak eens een afspraak met een van onze consultants. Hij of zij kan u niet alleen adviseren inzake de keuze voor een erp pakket, maar neemt ook de ervaring van tientallen eerdere trajecten met zich mee. Wat werkt voor anderen zou wellicht ook voor u kunnen werken, tenslotte.

Maak een afspraak. Stel een vraag

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense