Onderzoek: Wat zoeken fabrikanten in een ERP-oplossing?

Het kiezen van de juiste ERP-oplossing is een belangrijke, maar vaak ontmoedigende taak voor fabrikanten. De juiste ERP-oplossing kan aanzienlijke voordelen bieden voor de efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen.

Dit onderzoek biedt inzicht in de belangrijkste criteria waar fabrikanten naar kijken bij het kiezen van een ERP-systeem.

wat zoeken fabrikanten in een erp pakket

Belangrijkste selectiecriteria

Uit een onderzoek van Aberdeen blijkt dat fabrikanten vooral letten op vier kerncriteria bij de keuze van een ERP-systeem:

 1. Functionaliteit: Dit is het meest essentiële criterium voor fabrikanten. De ERP-oplossing moet alle benodigde functies bieden om de specifieke bedrijfsprocessen effectief te ondersteunen. Functionaliteit zorgt ervoor dat alle aspecten van de productie, van inkoop tot distributie, soepel verlopen.
 2. Gebruiksvriendelijkheid: Dit criterium is bijna net zo belangrijk als functionaliteit. Een ERP-systeem moet intuïtief en eenvoudig te gebruiken zijn om te zorgen voor brede acceptatie binnen de organisatie. Als medewerkers het systeem niet gemakkelijk kunnen gebruiken, zal de implementatie waarschijnlijk mislukken. Gebruiksvriendelijkheid draagt bij aan een snellere adoptie en hogere productiviteit, doordat het systeem makkelijker in gebruik is.
 3. Total Costs of Ownership (TCO): Hoewel kosten een belangrijke overweging zijn, staan ze op de derde plaats. Fabrikanten begrijpen dat de initiële investering in een ERP-systeem aanzienlijk kan zijn, maar ze willen er zeker van zijn dat de investering op lange termijn rendement oplevert. De TCO omvat niet alleen de aanschafkosten, maar ook de kosten voor implementatie, onderhoud en eventuele toekomstige upgrades.
 4. Integratie: Het ERP-systeem moet naadloos kunnen integreren met bestaande software en technologieën. Dit is essentieel om te zorgen voor een uniforme gegevensbron die door de hele organisatie gebruikt kan worden. Integratie voorkomt gegevenssilo’s en zorgt ervoor dat alle afdelingen toegang hebben tot dezelfde, actuele informatie.

Andere belangrijke criteria

Naast de vier belangrijkste criteria, spelen de volgende overwegingen ook een rol bij de keuze van een ERP-systeem:

 • Toekomstige softwarekosten: Fabrikanten willen zeker weten dat de kosten voor software-updates en onderhoud beheersbaar blijven. Een ERP-systeem moet kostenefficiënt blijven, zelfs na de initiële implementatie.
 • Geïntegreerde suite in plaats van meerdere kleinere oplossingen: Fabrikanten geven de voorkeur aan een alles-in-één systeem in plaats van verschillende softwareprogramma’s voor verschillende functies. Een geïntegreerde suite zorgt voor consistentie en eenvoud in gebruik.
 • Aanpasbaarheid: Het ERP-systeem moet flexibel genoeg zijn om aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften zonder dat er grote investeringen nodig zijn. Aanpasbaarheid is essentieel voor groeiende bedrijven en zorgt ervoor dat het systeem mee kan groeien met de organisatie.

Specifieke branchebehoeften

Aberdeen ontdekte dat 46% van de fabrikanten de voorkeur geeft aan ERP-oplossingen die speciaal zijn ontworpen voor hun industrie. Branche-specifieke functionaliteiten kunnen een aanzienlijke impact hebben op de efficiëntie en effectiviteit van het systeem.

De vereisten voor een food-and-beverage fabrikant zijn bijvoorbeeld heel anders dan die voor een fabrikant van industriële apparatuur.

branche-specifieke erp-oplossing

Tips uit het onderzoek

Een succesvolle ERP-implementatie vereist goede voorbereiding. Uit het onderzoek van Aberdeen zijn de volgende conclusies hierover te trekken:

 1. Ontwikkel een duidelijk plan: Een goed doordacht plan helpt bij het identificeren van de specifieke behoeften en het stellen van duidelijke selectiecriteria. Dit plan dient als een routekaart tijdens het selectie- en implementatieproces.
 2. Prioriteer Functionaliteit en Gebruiksvriendelijkheid boven Kosten: Hoewel kosten een belangrijke factor zijn, moeten fabrikanten ervoor zorgen dat de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het systeem de hoogste prioriteit hebben. Een iets hogere investering in een goed werkende ERP-oplossing is op de lange termijn voordeliger dan bezuinigen op een minder geschikt systeem.
 3. Verzamel input vanuit alle niveaus binnen de organisatie: Het is cruciaal om input te verzamelen van verschillende afdelingen en niveaus binnen de organisatie. Door een cross-functioneel team samen te stellen, wordt ervoor gezorgd dat het ERP-systeem voldoet aan de behoeften van alle gebruikers.
 4. Stem je ERP af op de bedrijfsdoelen en de industrie: Kies een ERP-systeem dat specifiek is ontworpen voor de sector en aansluit bij de bedrijfsdoelen. Het is gemakkelijker om de juiste oplossing te vinden wanneer ERP wordt gezien als een hulpmiddel om zakelijke doelen te bereiken.

Voor meer gedetailleerde informatie en een diepgaandere analyse, bekijk het volledige rapport van Aberdeen: “The Cost of Doing Nothing: Why You Can’t Afford to Sit on an ERP Software Decision.”

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense