Brits onderzoek: “Een op de vijf ERP-implementaties mislukt”

Twintig procent van alle ERP-implementatietrajecten mislukt. Dat is de een harde conclusie uit een Brits onderzoek naar ERP-implementaties. Recent voorbeeld is supermarktketen Lidl die na 7 jaar en 500 miljoen euro gestopt is met de implementatie van SAP. Waarom zijn ERP-implementaties zo lastig?

Een ERP-implementatie is voor veel bedrijven een grote klus en brengt de nodige kosten met zich mee. Logisch dus dat bedrijven lang wikken en wegen voordat ze een keuze maken voor een ERP-pakket en in zee gaan met een ERP-partner.

Wat gaat er mis?

Zelfs wanneer het op papier allemaal klopt, kan in de praktijk blijken dat “het niet werkt”. De betrokken spelers tasten vaak in het duister. Wat is er misgegaan?

Logres heeft in 25 jaar de nodige ervaring opgebouwd als het gaat om ERP-implementaties. Gelukkig ligt onze succesratio een stuk hoger dan uit het Britse onderzoek blijkt. Welke risico’s zien onze consultants en hoe zijn die te tackelen?

  1. Het ERP-pakket maakt het werk NIET makkelijker
    Het lijkt een open deur, maar een ERP pakket moet handmatige checks en handelingen overbodig maken. Toch blijkt dat sommige bedrijven, na de implementatie, in de praktijk juist extra handelingen nodig hebben voor het invoeren van gegevens.De oorzaak hiervan is vaak dat het gekozen ERP-pakket onvoldoende aansluit bij de bestaande workflow of dat er juist erg veel ‘getweaked’ moet worden om het pakket te laten aansluiten.
  2. Het ERP-pakket sluit niet aan op bestaande systemen
    Wanneer bedrijven overstappen op een nieuw ERP-pakket dan is het prettig wanneer alle andere gebruikte softwaresystemen gekoppeld kunnen worden aan het ERP-pakket van de keuze.Wordt die koppeling niet gemaakt, dan blijven er verschillen bestaan in gegevens uit verschillende databases en moeten er vaak handmatige exports en imports gedaan worden die de snelheid uit het totale proces halen.
  3. Er zijn te veel stakeholders, of juist te weinig
    Bij het implementeren van een ERP-pakket is het belangrijk om het team dat de implementatie ter hand neemt zorgvuldig samen te stellen. Dat team bestaat idealiter uit meerdere mensen uit diverse takken van het bedrijf.Wanneer de totale implementatie bij één persoon ligt, blijkt vaak dat deze persoon het pakket enkel en alleen naar zijn eigen voorkeuren inricht. Bij de introductie blijkt dan dat zijn collega’s er helemaal niet mee kunnen werken.En omgedraaid: hoe meer mensen: hoe stroperiger de implementatie verlopen zal. Soms zijn er zoveel meningen dat het totale project strandt.
  4. De ERP-implementatie heeft onvoldoende draagvlak
    Omdat een nieuw ERP-pakket vaak een ingrijpende verandering voor een bedrijf betekent, is het belangrijk dat degenen die binnen het bedrijf het pakket introduceren voldoende mandaat hebben en tegelijkertijd voldoende kennis hebben van de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer.Het kan niet zo zijn dat alle beslissingen over het ERP-pakket van hogerhand opgelegd worden. In de praktijk leidt dat tot protest. Wanneer medewerkers ‘niet meewillen’ zal het ERP-pakket nooit een succes worden.
  5. Er is onvoldoende ‘nazorg’
    Een ERP-implementatie is niet puur een technisch proces. Het is juist een traject waarin de dagelijkse gang van zaken in een bedrijf veranderd moet worden. Daarom moeten nieuwe gebruikers van het pakket goed en vakkundig geïnstrueerd worden.Een 100% probleemloze introductie is een meestal een illusie. Daarom moet de ERP-partner in de maanden na de introductie goed bereikbaar blijven voor vragen en problemen. Vaak is het nodig dat een consultant in de eerste weken meerdere dagen fysiek aanwezig is om de ingebruikneming te begeleiden.Het voordeel van jarenlange ervaring is dat onze consultants potentiële bedreigingen vaak al ruim van tevoren aan zien komen. Daardoor kunnen ze problemen tackelen voordat ze daadwerkelijk een probleem worden. Zo helpt Logres klanten met succesvolle ERP-implementaties.

Gebruik maken van onze kennis en know-how? Plan een adviesgesprek in of stel uw vraag in de chat.

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense