erp software in de cloud

Zes argumenten voor ERP in de cloud

Een ERP-systeem bevat alle belangrijke data van jouw bedrijf of organisatie. Veel bedrijven kiezen er – om die reden – voor om de hosting van hun ERP-pakket in eigen huis te hebben. Toch zijn er goede argumenten om juist te kiezen voor een ERP in de cloud. We bespreken er zes.

In de wereld van ERP-systemen zie je dat verreweg de meeste ERP-systemen draaien op grote servers die bij bedrijven intern staan en onderhouden worden. Dit lijkt de meest veilige optie voor het opslaan van belangrijke bedrijfsdata. Maar is dat ook zo? Dat is nog maar de vraag…

De nadelen van on-premise

Een ERP-systeem in eigen huis hosten, heeft namelijk ook een aantal belangrijke nadelen. Allereerst heb je iemand in je bedrijf nodig met verstand van zaken. Iemand die in staat is de ERP infrastructuur in te regelen en te onderhouden. Probeer die maar eens te vinden in de huidige arbeidsmarkt.

En heb je iemand gevonden, dan is deze persoon in veel gevallen de enige die weet ‘hoe het allemaal werkt’. Dat maakt het ook gelijk een bedrijfsrisico. Immers, als deze persoon ziek wordt, uitvalt of vertrekt, heb je als organisatie een acuut probleem.

Tenslotte moet je ook ruimte en budget hebben voor een eigen server. Servers zijn over het algemeen flinke jongens en moeten in een veilige, gekoelde ruimte komen te staan. De aanschafprijs ervan is hoog: naast de kosten voor de ERP implementatie moet je dus ook nog eens geld beschikbaar hebben om deze grote investering te doen.

…en de voordelen van in de cloud

Dit zijn de belangrijkste voordelen van het hosten van je ERP-systeem in de cloud.

 1. Snelheid
  Het opzetten en inregelen van een cloud-based ERP-systeem kost veel minder tijd dan het opzetten en inregelen van een ERP-systeem dat draait op een eigen server. De snelheid van het ERP-pakket in de cloud doet niet onder voor de snelheid van een eigen server en wordt voortdurend gemonitord door de externe partij. Heb je extra power nodig? Dan is deze vaak flexibel bij te schalen.
 2. Flexibiliteit
  Over flexibiliteit gesproken… een ERP-systeem in de cloud is over het algemeen ook flexibeler dan een on-premise installatie. Waar vroeger enkel uw sales- en servicemedewerkers buiten de deur werkten; nu werkt vrijwel iedereen wel eens een dagje thuis.Maakt u gebruik van een on-premise systeem, dan zullen zij via een VPN-verbinding in moeten loggen in uw bedrijfsdatanetwerk, voordat zij toegang hebben tot het ERP-systeem. Bij een ERP-syteem in de cloud daarentegen is inloggen via de browser gebruikelijk: overal, op elk moment en laagdrempelig.
 3. Schaalbaarheid
  De natuurlijke gang van zaken in veel bedrijven is groei en schaalvergroting. Dat betekent dat de ERP-installatie van vandaag klaar moet zijn voor uitbreiding in de toekomst. Draait uw ERP-systeem in de cloud? Dan is het simpel om meer ruimte te gebruiken. Als uw systeem op een eigen server draait is uitbreiding vaak een stuk ingewikkelder.
 4. Veiligheid
  Dit argument behoeft enige uitleg. Cloud-based systemen hebben namelijk het imago minder veilig te zijn dan on-premise installaties. Echter: dit imago klopt allang niet meer. Anno 2023 zijn cloud-based ERP-systemen net zo veilig als on-premise installaties. Ingebouwde veiligheidschecks, firewalls, back-ups, periodieke veiligheidscontroles en geavanceerde gebruikersrollen maken het moeilijk (om niet te zeggen vrijwel onmogelijk) voor hackers om toegang te krijgen tot jouw kritieke bedrijfsdata.
 5. Kosten
  Dit argument is een no-brainer. De kosten van een cloud-based ERP-systeem lijken vaak hoger dan van een on-premise installatie. Toch vallen de maandelijkse kosten vallen over het algemeen wel mee. En vergeet echter niet dat een on-premise installatie naast aanschafkosten ook maandelijkse kosten met zich meebrengt. Het gaat dan om een hogere energierekening, onderhoud, vervanging en de salariskosten van de medewerker die hiervoor verantwoordelijk is.
 6. Geen zorgen
  Misschien is het belangrijkste argument voor een ERP-systeem in de cloud wel dat u volledig ontzorgt wordt. Het ‘door laten draaien’ van uw ERP-systeem is niet uw verantwoordelijkheid meer. U kunt dit volledig uitbesteden en hebt er dus geen omkijken naar. Makkelijker kan het niet, toch?

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense