de kosten van nietsdoen. erp uitstellen

De kosten van stilstand: waarom je niet kan wachten met een ERP-beslissing

Bij Logres begrijpen we dat investeren in een ERP-systeem een grote en prijzige stap is. Maar wat gebeurt er als u die beslissing uitstelt? Laten we eens kijken waarom het uitstellen van deze beslissing je letterlijk geld kan kosten.

Het is verleidelijk om de dingen bij het oude te laten en de kosten en moeite van een nieuw ERP-systeem te vermijden. Veel bedrijven denken dat ze prima functioneren zonder ERP, of dat ze te klein zijn om een dergelijk systeem te rechtvaardigen. Dit voelt misschien comfortabel, maar deze houding kan uiteindelijk duur uitvallen.

Volgens een rapport van de Aberdeen Group zijn de belangrijkste redenen om geen ERP-systeem in te voeren onder andere:

 • Kosten en inspanning: Het lijkt duur en ingewikkeld om te implementeren.
 • Huidige functionaliteiten: Er is een gevoel dat het bedrijf ook zonder ERP effectief kan functioneren.
 • Bedrijfsgrootte: Kleinere bedrijven denken vaak dat ze geen ERP nodig hebben.

Lees het hele onderzoek  Bekijk enkele veelgehoorde uitstel-redenen

De gevolgen van uitstel

Uitstel kan leiden tot ernstige problemen binnen uw organisatie. Het rapport van Aberdeen identificeert enkele veelvoorkomende uitdagingen voor bedrijven zonder ERP:

 • Inaccurate data: Zonder een centraal systeem is informatie vaak verouderd en onbetrouwbaar.
 • Samenwerkingsproblemen: Het delen van cruciale informatie wordt moeilijk, zowel intern als extern.
 • Proces inefficiënties: Het wordt lastig om bedrijfsprocessen te volgen en te optimaliseren zonder een geïntegreerd systeem.
 • Redundante data: Het hanteren van verschillende kleinere softwaresystemen door verschillende afdelingen, zorgt voor dubbel werk en inconsistente gegevens.

Deze problemen leiden tot een gebrek aan zichtbaarheid en inefficiëntie, wat kan resulteren in slecht geïnformeerde beslissingen die schadelijk zijn voor de groei en concurrentiekracht van uw bedrijf.

De voordelen van een modern ERP-systeem

Bedrijven die kiezen voor een up-to-date ERP-systeem plukken daar de vruchten van. Volgens het onderzoek presteren bedrijven met de nieuwste ERP-oplossingen beter op verschillende gebieden:

 • Betere leveringstijden: Verhoogde nauwkeurigheid en stiptheid in leveringen.
 • Hogere klanttevredenheid: Klanten zijn tevredener dankzij snellere en nauwkeurigere informatie.
 • Efficiëntere bedrijfsprocessen: Betere interne naleving van schema’s en nauwkeurigheid van inventaris.
 • Moderne ERP-systemen bieden ook toegang tot innovatieve technologieën zoals mobiele toegang, geïntegreerde bedrijfsanalyses, e-commerce ondersteuning en sociale bedrijfsfunctionaliteiten. Deze tools helpen bedrijven om slimmere beslissingen te nemen en efficiënter te werken.

De werkelijke kosten van nietsdoen

Het rapport toont duidelijk aan dat uitstel een negatieve invloed heeft op de bedrijfsvoering. Bedrijven die geen ERP implementeren, blijven achter op belangrijke prestatie-indicatoren:

 • Dagen verkoop openstaand (DSO): Bedrijven met moderne ERP-systemen hebben een kortere DSO, wat de cashflow verbetert.
 • Nauwkeurigheid van financiële rapporten: Nieuwere systemen zorgen voor nauwkeurigere financiële rapportage, cruciaal voor strategische besluitvorming.
 • Tijdige informatie: Medewerkers ontvangen de nodige informatie op tijd, wat leidt tot betere beslissingen en operationele efficiëntie.

Tijd voor actie?

Het is duidelijk dat stilstand geen optie is. Of je nu nog geen ERP-systeem hebt of een verouderde versie gebruikt, de korte-termijn voordelen van uitstel wegen niet op tegen de lange termijn nadelen.

Door te investeren in een modern ERP-systeem, kunt u profiteren van de nieuwste best practices, functionaliteiten en opkomende technologieën. Dit helpt uw organisatie om concurrerend te blijven en voorop te lopen in de markt.

Bij Logres Business Solutions helpen we u graag om de juiste ERP-oplossingen te vinden en te implementeren. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen bij uw ERP-reis.

 

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense