circulaire economie erp-pakket

Hoe jouw ERP-systeem bijdraagt aan de circulaire economie

Kan een ERP-systeem helpen om de mondiale voetafdruk van je bedrijf te verkleinen? Dat is de vraag in de Week van de Circulaire Economie. Het antwoord is: ja! In deze blog leggen wij je uit hoe.

In de afgelopen jaren is meer dan ooit gebleken dat de huidige, lineaire economie niet houdbaar is. Onze huidige economische processen volgen grofweg het pad: maken, gebruiken en weggooien. De circulaire economie is het alternatief hierop.

In de circulaire economie focussen we ons op het herbruiken en recyclen van bronnen en middelen, waardoor onderdelen, hele producten, apparatuur en infrastructuur veel langer meegaan. Al dan niet gedwongen stappen veel bedrijven in deze tijd over naar groenere alternatieven van bestaande businessprocessen. Je ERP-systeem kan hier een positieve bijdrage aan leveren!

Hoe automatisering helpt

Digitalisering van bestaande businessprocessen levert niet per definitie milieuwinst op. Natuurlijk: het scheelt papieren overzichten, papieren facturen en papieren werkbonnen, maar de milieu-impact daarvan is klein.

Echter: het efficiënter maken van bedrijfsprocessen is wel degelijk een grote factor van invloed als we spreken over de circulaire economie.

Efficiënter produceren, efficiënter plannen en efficiënter omgaan met bronmaterialen zorgt niet alleen voor veel minder afval, maar ook voor minder logistieke bewegingen en minder uitputting van natuurlijke bronnen.

Laten we deze punten eens een voor een langslopen.

 1. Efficiënter produceren
  Producenten die overstappen op SAP Business One of een ander ERP-systeem zullen in staat zijn om in minder tijd, met minder materiaal en eventueel met minder mensen te produceren. Machines kunnen efficiënter draaien, waardoor er minder energie gebruikt wordt.Bovendien is er in sommige gevallen letterlijk minder productieruimte nodig en verbetert ook de levenscyclus van de apparatuur die je gebruikt.
 2. Efficiënter plannen
  Efficiënter plannen heeft een enorme impact op groothandels en producenten die werken met warehouses en (eigen) logistiek. Maar ook het inplannen van mensen en materialen valt hieronder.Veel logistieke bewegingen kunnen beperkt worden door een slimmere picklijst of door een logischere route. Dat scheelt brandstof en het gebruik en van voertuigen, waardoor die minder snel aan vervanging toe zijn.
 3. Efficiënter inzetten van mensen
  Niet alleen fabrieken of voertuigen, maar ook mensen zelf hebben natuurlijk een grote impact op het milieu en de circulaire economie.Hoe meer wij ons verplaatsen moeten, hoe slechter dat eigenlijk is. En: hoe meer mensen er nodig zijn voor een businessproces, hoe moeilijker het voor een bedrijf is om de CO2 voetafdruk te verkleinen.
 4. Efficiënter inkopen
  Bedrijven die gebruik maken van de WMS-modules van SAP Business One en KCS Wholesale kunnen hun inkoop efficiënter inplannen. De voorraden die zij moeten hanteren kunnen hierdoor beperkt blijven en dat scheelt veel ruimte. De opslag van materialen kost niet alleen veel geld, vaak zitten er ook nadelige milieueffecten aan in de vorm van koeling (airco), verlichting of verwarming.Efficiënter inkopen betekent soms ook: in bulk inkopen. Dat lijkt in tegenstelling met de voorgaande alinea, maar ook bulk-inkopen zijn in zekere zin milieubesparend. Immers: laat je een vrachtwagen rijden voor drie pallets of voor 20?
 5. Minder afval
  De laatste jaren staan producenten een assemblagebedrijven steeds meer onder druk om afval tot een minimum te beperken. En terecht! Goede ERP-software stelt je in staat om bronmaterialen zo efficiënt mogelijk te gebruiken en zelfs om restafval binnen de eigen productiefaciliteit opnieuw te gebruiken in het productieproces.

Advies over circulaire bedrijfsprocessen

Wil je een groene stap maken met uw bedrijf? Dan heb je een ERP-pakket nodig dat je helpt om deze stap te kunnen zetten.

Bij Logres adviseren we je graag over de mogelijkheden. Wij hebben inmiddels veel ervaring met bedrijven die willen besparen en duurzaam gebruik willen maken van hun materialen. Onze consultants brengen dus de best-practises van andere klanten met zich mee. Vraag ons om advies! Wij helpen je graag.

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense