Hoeveel ICT-kennis moet je in huis hebben voor een ERP-pakket?

Je overweegt de aanschaf van een ERP-pakket voor jouw bedrijf of organisatie. Maar: je hebt geen ICT-medewerker in dienst. Is dat een probleem? Logres geeft antwoord. 

Een groot bedrijf hoeft niet persé veel medewerkers in dienst te hebben, dat is wel zeker. Logres heeft diverse klanten die een miljoenenomzet draaien, maar dat doen met een beperkt aantal medewerkers. Niet elk MKB-bedrijf heeft een ICT-medewerker in dienst. Gelukkig is technische kennis niet vereist als je over wilt stappen op een ERP-pakket.

Intuïtief

Logres implementeert regelmatig ERP-pakketten bij bedrijven waar de technische kennis niet in huis is. Over het algemeen is dat geen probleem: tegenwoordig zijn ERP-pakketten zo gebruiksvriendelijk en intuïtief dat dat goed mogelijk is.

Toch helpt het wel als er iemand in het bedrijf is met gevoel voor ICT. Het gaat er dan niet om dat deze persoon code kan schrijven, maar wel dat iemand goed overweg kan met de computer en niet schrikt van nieuwe software in een nieuwe vormgeving.

Tijdens een implementatietraject zijn er verschillende taken of rollen te vervullen in uw bedrijf waaronder die van keyuser en van projectleider.

  • Keyusers
    Keyusers zijn al tijdens de implementatie betrokken als sparringpartner en vertegenwoordigen in de regel één van de afdelingen van je bedrijf. Elke afdeling zou één, of beter nog meerdere keyusers moeten benoemen. Deze medewerkers zijn goed op de hoogte van de workflows in hun eigen afdeling en zorgen ervoor dat deze vertaald worden in het ERP-pakket dat gekozen is.Ook kunnen keyusers vaak nieuwe velden of formulieren aanmaken zodat het ERP-pakket aan te passen is, wanneer de dagelijkse gang van zaken daarom vraagt. Ook kunnen zij gegevens uploaden naar het ERP-pakket. Deze handelingen vergen geen specifieke ICT-kennis, maar wel wat training.Is er niemand in je bedrijf die dit soort werkzaamheden ziet zitten? Dan is het ook mogelijk om dit soort klussen neer te leggen bij Logres. Wij hebben ervaren consultants die dit kunnen uitvoeren.
  • Projectleider
    Behalve keyusers is er bij een implementatietraject altijd één overkoepelende projectleider betrokken, zowel bij Logres als ook in jouw bedrijf. Deze projectleider zorgt dat de juiste gegevens op tijd aangeleverd worden en heeft een helicopterview als het gaat om de verschillende afdelingen die met de nieuwe ERP-software moeten gaan werken.ICT-kennis is ook voor deze projectleider niet noodzakelijk, hoewel het nooit weg is als hij of zij enig technisch inzicht heeft. Kennis van de processen in een organisatie en zicht op het totaal van uw organisatie is echter belangrijker dan technische kennis.

Kennis borgen

Een van de belangrijkste taken van projectleiders en keyusers is dat zij hun kennis over het ERP-systeem en de manier waarop dit voor jouw bedrijf is ingericht vastleggen in handleidingen en werkinstructies.

Immers: maar al te vaak gaat de kennis over het ERP-systeem verloren als een van de keyusers van baan wisselt en weggaat bij een bedrijf. Dat is zonde! Als de gebruikersdocumentatie nauwkeurig up to date worden gehouden beperk je de schade: dan kan een nieuwe werknemer zo weer aan de slag.

Trainingen

Zowel tijdens de implementatie als later ook voor nieuwe werknemers kan Logres trainingen op maat geven. In veel gevallen kan een keyuser zijn of haar eigen afdeling trainen in het gebruik, maar Logres is altijd beschikbaar om daarbij te helpen.

Logres wil graag dat jouw nieuwe nieuwe ERP-systeem een succes wordt en jouw onderneming verder helpt groeien. Daarom proberen onze consultants altijd om zo dicht mogelijk bij de klant te komen en in de huid van de gebruiker te kruipen. Alleen zo zien zij werkelijk tegen welke uitdagingen jouw medewerkers aanlopen tijdens het gebruik.’

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense