sap business one pricing

Pricing, prijslijsten & prijsbepaling in SAP Business One

De juiste prijs op het juiste moment aan de juiste klant bieden is een uitdaging voor elk bedrijf. Pricing in SAP Business One is een krachtige module die verder gaat dan alleen prijslijsten.

Prijzen op verschillende basis

Er zijn verschillende manieren om prijslijsten te maken in SAP Business One. Om de beste manier te vinden is het belangrijk om de specifieke eisen en behoeften van uw bedrijf te begrijpen.

Mogelijke opties zijn het maken van prijslijsten op basis van klantgroepen, het instellen van speciale prijzen voor bepaalde klantgroepen, het maken van prijslijsten op basis van artikelgroepen of het gebruik van de geïntegreerde volumekortingsfunctie. Uiteraard kan Logres u hierbij adviseren.

Individuele prijslijsten

In SAP Business One kunt u individuele prijslijsten voor items en diensten maken om uw klanten op maat gemaakte prijzen aan te bieden. Deze prijslijsten zijn geïntegreerd in sales- en inkoopdocumenten en vormen de basis voor prijsbepaling. Handig is dat SAP Business One vooraf gedefinieerde prijslijsten aanbiedt, die u kunt aanpassen naar eigen voorkeur.

Automatische prijslijst

SAP Business One maakt en onderhoudt twee prijslijsten automatisch: “Laatste aankoopprijs” en “Laatst bepaalde prijs”.

Deze prijslijsten worden automatisch bijgewerkt wanneer een artikel met een nieuwe prijs aan de voorraad wordt toegevoegd, of na het uitvoeren van het Simulatieverslag van Voorraadwaardering en het Verslag Vooraadcontrole.

Voordelen van flexibele prijslijsten

Prijslijsten zijn een flexibel instrument voor prijsstelling, waardoor u verschillende prijsstructuren kunt creëren voor verschillende klantgroepen.

Er zijn bijvoorbeeld klanten die een speciale relatie hebben met uw bedrijf. U hanteert bij hen wellicht speciale klantspecifieke prijzen.

Het is ook mogelijk om kortingen aan te bieden op basis van de kenmerken van de verkochte artikelen. Tijdens salesacties of bij grotere aankopen is het mogelijk om kortingen op de lijstprijs aan te bieden.

Kortingsgroepen en speciale prijzen

In SAP Business One kunt u kortingsgroepen maken om kortingspercentages te definiëren op basis van verschillende criteria. Deze kortingsgroepen hebben voorrang op andere kortingssoorten, zoals tijd- en volumekortingen en kunnen worden gebruikt om speciale prijzen per artikel, zakelijke partner, datum en hoeveelheid in te stellen.

U kunt ook speciale prijzen definiëren voor specifieke artikelen en zakelijke partners op basis van datum en hoeveelheid. Deze speciale prijzen hebben voorrang op alle andere prijzen, behalve op raamovereenkomsten.

Het is belangrijk om de specifieke kortings- en prijsstrategieën van een bedrijf voortdurend te evalueren om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn en zakelijk ook zinvol zijn.

Prijsberekening

Er kunnen gevallen zijn waarin de prijsberekening verschilt van de reguliere prijslijst. Bijvoorbeeld als speciale kortingen worden aangeboden vanwege kortingsacties of afname van grote volumes. Speciale prijzen kunnen ook worden gegeven aan bepaalde zakelijke partners vanwege hun relatie met het bedrijf of vanwege de kenmerken van de verkochte artikelen.

Raamovereenkomsten

Raamovereenkomsten stellen u in staat om onderhandelde artikelprijzen met een handelspartner in te stellen. Deze prijzen hebben voorrang op alle andere prijzen.

Tijdens het prijsproces controleert SAP Business One eerst of er een geldige specifieke hoofdovereenkomst bestaat voor het artikel. Zo niet, dan wordt gezocht naar speciale prijzen voor zakelijke partners of artikel-specifieke prijzen.

Als deze ook niet beschikbaar zijn, worden kortingsgroepen, tijd- en hoeveelheidskortingen en uiteindelijk de prijslijst in overweging genomen.

Logische volgorde van prijsbepaling

pricing-SAP-Business-One

Pricing is een complex proces met veel factoren om rekening mee te houden. SAP Business One biedt een uitstekende manier om dit proces te organiseren en structureren. Maar wat is de optimale volgorde van het prijsbepalingsproces in SAP Business One?

  1. Is er een geldige, specifieke hoofdovereenkomst voor het artikel?
  2. Zijn er speciale prijzen voor zakelijke partners of een artikel-specifieke speciale prijs op basis van artikelhoeveelheid?
  3. Is er een kortingsgroep?
  4. Zijn er tijd- en hoeveelheidskortingen op de prijslijst?
  5. Alles nee? Hanteer dan de reguliere prijslijst

Prijslijsten koppelen

In SAP Business One kunt u prijslijsten koppelen door vermenigvuldigingsfactoren te definiëren.

U kunt artikelprijzen definiëren in één prijslijst en deze vervolgens koppelen aan andere prijslijsten. Door gebruik te maken van vermenigvuldigingsfactoren berekent SAP Business One automatisch de prijzen in elke van de gekoppelde prijslijsten.

Samenvatting

Samenvattend is SAP Business One Pricing een krachtig en flexibel instrument waarmee u de prijsstelling in uw organisatie efficiënt en effectief kunt beheren.

De module biedt een breed scala aan functies en opties om ervoor te zorgen dat u altijd de juiste prijs krijgt voor uw producten en diensten.

De mogelijkheid om verschillende prijsniveaus te combineren stelt u in staat om prijsstelling te automatiseren op basis van complexe modellen.

 

Op zoek naar de prijs van SAP Business One? Kijk hier!

Kies een ERP partner die uw bedrijf als uitgangspunt neemt

Onze ERP-software

Groeit uw bedrijf? SAP Business One groeit met u mee. Het is een van de meest gebruikte ERP-systemen in de wereld en dat is niet voor niets: SAP Business One is flexibel en breed toepasbaar.
Meer over SAP Business One
KCS Wholesale is het ERP-systeem bij uitstek voor groothandels. U heeft hiermee een strategisch instrument in handen, waarmee u snel kunt inspelen op de veranderende informatiebehoefte.
Meer over KCS Wholesale
Een Business Intelligence-oplossing die u direct inzicht geeft in wat er binnen uw organisatie omgaat. Qlik Sense ontsluit uw databases met o.a. handige dashboards, analyses, rapportages. Helder, duidelijk en eenvoudig in gebruik.
Lees meer over Qlik Sense